Foto: SVT/Arkiv

Allvarlig kritik mot överförmyndarnämnden i Arne Gavelin-fallet

Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten riktar allvarlig kritik mot överförmyndarnämndens hantering av fallet Arne Gavelin i Örnsköldsviks kommun som 2018 sattes under förvaltarskap.

I sitt beslut listar myndigheten en rad brister i handläggningen.

Arne Gavelin, 84, från Seltjärn väster om Örnsköldsviks sattes 2018 under förvaltarskap och stora delar av hans egendom såldes av förvaltaren mot Arnes vilja. Han stämde staten och i våras gav Stockholms tingsrätt honom rätt och tilldömde honom 60 000 kronor i skadestånd.

Nu har överförmyndarnämndens handläggning av Arne Gavelins fall granskats av länsstyrelsen efter en anmälan från Gavelin själv.

– De har misskött sitt arbete något enormt, säger Arne Gavelin till SVT.

Rättssäkerheten ifrågasätts

Länsstyrelsen i Norrbotten listar i sitt beslut en rad brister – något tidningen Nordsverige var först med att berätta. Det handlar bland annat om brister i sekretessen och att förvaltaren bedrivit rörelse för huvudmannens räkning utan överförmyndarens samtycke.

I sin slutliga bedömning konstaterar länsstyrelsen att man ser allvarligt på att ”huvudmannen kan ha drabbats av rättsförluster”, att tillsynen i vissa fall inte följt lagstiftningen och att ”rättssäkerheten i övrigt kan ifrågasättas”.

”Uppdaterar våra rutiner”

SVT har varit i kontakt med överfömyndarenheten i Umeåregionen, där Örnsköldsviks kommun ingår. Överförmyndarchef Åsa Pålsson Stråe svarar i ett mejl att man tagit del av länsstyrelsens beslut men att hon inte kan kommentera enskilda individärenden.  ”Vi jobbar kontinuerligt med uppdatering av våra rutiner”, skriver hon.  

Svea Hovrätt har lämnat prövningstillstånd

Samtidigt fortsätter den rättsliga prövningen av skadeståndsdelen från Stockholms tingsrätt. Med hjälp av Centrum för rättvisa överklagade Arne Gavelin målet till Svea hovrätt för att pröva om han har rätt till ett högre skadestånd och Svea hovrätt har nu lämnat prövningstillstånd.

– Jag har kämpat i fyra år och fortsätter kämpa, säger Arne Gavelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.