En man ståendes utomhus vid ett vatten i Örnsköldsvik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När SVT var på plats tjöt larmet – här berättar fritidskonsulenten Mikael Vestman hur drunkningslarmet i hamnen fungerar. Foto: Julija Sidner/SVT

Fick idén efter drunkningen – nu testas unikt larm i Örnsköldsviks hamn

Uppdaterad
Publicerad

2017 drunknade Modomålvakten Markus Olsson i Örnsköldsvik. Åtta år senare har ett unikt drunkningslarm installerats i hamnen i Örnsköldsvik.

– Markus får leva med i logotypen för larmet, Manover rescue system. M och O för Markus Olsson, säger fritidskonsulenten Mikael Vestman.

Örnsköldsviks stadskärna kryper närmare och närmare den inre hamnen. Där finns krogliv, restauranger och ett populärt promenadstråk, nära den oskyddade kanten till vattnet.

Nu har Örnsköldsviks kommun installerat ett smart värmekamerasystem som ska identifiera om en människokropp hamnar – eller riskerar att ramla – i vattnet. Larmet är placerat bredvid de stora kranarna i inre hamnen och är unikt i Sverige. Mikael Vestman har arbetat med projektet i fem år.

– Det är en lämplig plats då vi försöker nå de ställen där det faktiskt har hänt saker, och det är nere i hamnen och uppåt i viken, säger han.

Är det en olycksdrabbad plats?

– Uppenbarligen. Några veckor efter att jag signalerat på jobbet att jag skulle börja jobba med larmet berättade en kollega att deras son blev räddad av polisen när han hängde på ett staket här under.

Täcker 200 meter

Täckningsområdet för kameran är cirka 200 meter och den är justerbar. I dagsläget är det bara en kamera installerad, men det kan komma att bli fler efter en utvärderingsperiod.

– Steg två är att vi kan koppla det här larmet till KAC, kommunens larmcentral, så att det går direkt till dem automatiskt. Men först vill vi utvärdera och se så att det fungerar som det ska på alla vis.

I videon går larmet – det var en person som gick för nära kanten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.