Uppdrag granskning har berättat om Therese, som försvann för tre år sedan efter att hennes förvaltare ordnat hemlig folkbokföringsadress och flyttat henne 65 mil från sin hemkommun i Degerfors till Örnsköldsvik.
Therese har sedan dess inte fått ha kontakt med sin familj och blivit nekad att ha en mobiltelefon.
Hon är autistisk, har en intellektuell funktionsvariation och epilepsi.
– Det är en väldigt ingripande åtgärd att ha en förvaltare. Då är det i grunden viktigt att det finns anhöriga eller andra runtomkring som kan ha insyn och som kan skicka in ett klagomål, säger överförmyndarnämndens ordförande Arvid Lundberg.
– Det som är speciellt som kommer fram i programmet är att när man har skyddade personuppgifter så fungerar inte processen på samma sätt, det innebär att anhöriga inte längre kan höra av sig.
Samma förvaltare som Arne Gavelin
Företaget som den aktuelle förvaltaren arbetar för heter Optio och har även varit förvaltare till Arne Gavelin utanför Örnsköldsvik. Han blev satt under förvaltarskap mot sin vilja – och fick rätt.
Med tanke på hur förvaltaren bemötte föräldrarna och med fallet Arne Gavelin färskt i minnet, varför fortsätter ni att anlita Optio?
– Jag kan inte gå in på de enskilda fallen, men vi har svårt att rekrytera förvaltare, vilket är ett problem i hela Sverige, säger Lundberg.
Överförmyndarnämnen
Örnsköldsviks överförmyndarnämnd ingår i Umeåregionens överförmyndarenhet. Där ingår även bland annat Bjurholm, Vindeln och Vännäs.
Varje kommun ska ha en överförmyndare som utövar tillsyn över hur gode män och förvaltare sköter sitt uppdrag. Anhöriga kan hos överförmyndaren ta del av handlingar och begära att företrädaren byts ut.