Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad händer i mitt liv?” – se när Bengt får reda på att hans spermier stals på 80-talet och att han nu har en okänd dotter. Foto: SVT

Avslöjar: Läkare stal spermier från barnlängtande män – fem barn föddes

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En läkare på sjukhuset i Halmstad tog sperma från män som lämnat prover vid fertilitetsutredning och använde till insemination. Uppdrag granskning kan bevisa att minst fem män har blivit pappor utan att ha sagt ja till att donera. Flera av dem reagerar med chock och ilska.

– Jag har blivit rånad. Det är enormt kränkande, säger Bengt.

Uppdrag granskning kan med dna-släktforskning visa fem inseminationer som inte gått rätt till på Halmstad sjukhus mellan åren 1985 och 1996. Bengt lämnade spermieprov då han och frun hade svårt att få barn. 31 år senare slår beskedet om att han har en okänd dotter, Rebecka, ned som en bomb. 

– Vad händer i mitt liv? Jag är far till ett barn som är född åtta månader innan min dotter, säger Bengt i Uppdrag gransknings ”Spermiestölden”. 

Den svenska spermieskandalen

Se reportaget: Spermiestölden

I höstas kunde Uppdrag granskning berätta om två fall med donatorbarn som kommit till vid sjukhuset i Halmstad med hjälp av spermier som aldrig donerats. Emelie Persson hade förgäves försökt få ut namnet på sin donator. Med hjälp av dna-test och dna-släktforskaren Fredrik Mejster avslöjades att det var Zdravko Paic som var hennes biologiska pappa. Zdravko  hade likt Bengt aldrig varit donator, men lämnat spermieprover.

Tre syskon – tre ofrivilliga donatorer

Uppdrag granskning kan nu visa att samma läkare i Halmstad, som nu är avliden, systematiskt tycks ha tagit spermier från ovetande män. Rebecka Kristoffersson, biologisk dotter till Bengt, och hennes två syskon Alexandra Pihl och Tobias Andersson har nyligen fått reda på att de precis som Emelie Persson kommit till på falska premisser. 

– Min största förhoppning var att det skulle vara någon som har donerat frivilligt i alla fall, säger Alexandra Phil, syster till Rebecka Kristoffersson. 

Enligt sjukhuset i Halmstad rör det sig om cirka 35 donatorbarn som kommit till under perioden 1985–1996. Men den aktuella läkaren har i äldre tidningsartiklar uppgivit att han sysslade med inseminationer tidigare och att det resulterat i runt 15 donatorbarn. Totalt ska det alltså finnas minst 50 barn där läkaren varit inblandad. 

 – Det är en jäkla röra. Jag tycker det är synd att han inte lever längre och kan stå till svars för vad han har gjort, säger Rebecka Kristoffersson.

Sjukhuset utreder inte

Sjukhuset kan inte svara på om spermier använts olovligen vid fler tillfällen än de fem fall som granskats. De ser heller ingen möjlighet att utreda saken närmre. 

 – Det är klart att det är tråkigt att veta att det blivit fel och att den här verksamheten inte har varit till fyllest när den bedrevs, säger Christian Lidén (C), ordförande i driftnämnden Hallands sjukhus. 

Enligt lagen om insemination ska ansvarig läkare anteckna spermagivaren i en särskild journal som ska bevaras i minst 70 år. Men i samtliga granskade fall har donatorbarnen som utnyttjat rätten att ta reda på sitt ursprung fått ut fel, eller inga uppgifter från sjukhuset. I ett fall hann donatorbarnet kontakta fel man innan sanningen kom fram. Men Halmstad sjukhus kommer fortsätta att lämna ut information om donatorerna till donatorbarn som hör av sig. 

 – Vi har ju skyldighet att enligt lag lämna ut information som finns registrerad. Så där kan vi inte göra något annat än att lämna ut den information som finns att tillgå, säger Christian Lidén (C). 

Bengt tycker att sjukhuset borde ta ett större ansvar för det som nu avslöjats. 

– Vem är ansvarig för sjukhuset? Det är klart som fan de är skyldiga att göra på något sätt. Man får inte göra så mot människor.

Inseminationslagen från 1985

Barn som blivit till från i mars 1985 har enligt Inseminationslagen rätt att få kunskap om sitt biologiska ursprung. Enligt lagen har barnen som tillkommit genom givarinsemination rätt att få del av de uppgifter om spermagivaren som antecknats i sjukhusets särskilda journal. En förutsättning är enligt lagen att barnet uppnått tillräcklig mognad. 

Källa: Riksdagen/Lag (1984:1140) om insemination

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska spermieskandalen

Mer i ämnet