De välkända företagen säljer köksutrustning, tvättmaskiner, strykjärn och andra hushållsprodukter. I sin marknadsföring stoltserar de med sitt arbete för miljö, hållbarhet och mänskliga rättigheter.
Men gemensamt för företag som Ikea, Bosch-Siemens och Miele är att det rostfria stålet som används i deras produkter bär på en mörk hemlighet.
Se reportaget: Smutsigt stål – SVT Play
Det handlar om nickel – och en gruva i centrum för en stor konflikt.
Har mörkat miljöproblem
Gruvan ägs av råvarujätten Solway och ligger precis intill Izabalsjön i Guatemala. 2017 börjar lokala journalister rapportera om röda utsläpp i sjön.
Befolkningen i området protesterar och en konflikt blossar upp. Under protesterna skjuts två män av polis, en av dem dör. En journalist som bevakar händelserna hotas till livet och tvingas fly.
Det officiella budskapet från Solway är solklart: de röda utsläppen i sjön kommer inte från gruvan, utan beror på alger. Men i själva verket känner gruvjätten mycket väl till problemen – och har valt att mörka dem.
”Uppenbarligen inte till vår fördel”
Uppdrag granskning har tillsammans med journalistnätverket Forbidden Stories tagit del av en läcka som innehåller miljontals dokument med koppling till nickelgruvan.
Där finns bevis för att Solways högsta ledning i Schweiz känt till miljöskandalen vid Izabalsjön. Ett dokument visar hur bolagets vd diskuterar med den högsta ledningen vilken information som kan vara skadlig för bolaget om den kommer ut:
“Enligt min åsikt är dokumentet uppenbarligen inte till vår fördel”
Diskussionen handlar om analyser av vattnet i Izabalsjön.
Den 11 mars 2017, när utsläppen i sjön börjar upptäckas, skrivs en hemlig incidentrapport inne på gruvföretagets miljökontor. Den bekräftar att utsläpp från gruvan förorenat sjön.
Bland dokumenten som Uppdrag granskning går igenom finns vattenanalyser som visar på farligt höga nivåer av nickel i vattnet runt gruvan under perioden då utsläppen skedde. Andra provresultat ligger i flera års tid högt över vad som är tillåtet i Sverige och Europa.
Flera boende har drabbats av luftvägssjukdomar och hudproblem. Men för att med säkerhet veta om utsläppen ligger bakom hälsoproblemen i byn skulle omfattande studier behöva göras.
Solway Investment group tillbakavisar alla anklagelser som de menar saknar saklig grund. Bolaget skriver till Uppdrag granskning att de arbetar i enlighet med gällande lagar och ansvarsfull bolagsstyrning och det arbetet övervakas av schweiziska myndigheter.
Inköparen: “Vi medger att vi borde ha gjort mer”
Varken Ikea eller Miele vill bli intervjuade av Uppdrag granskning om frågor kring vilka kontroller de gjort av materialet som finns i deras produkter. De svarar i mejl att uppgifterna är nya och att de ser allvarligt på dem.
Christine Betz, global hållbarhetschef på Bosch-Siemens, säger att bolaget är dedikerat att respektera mänskliga rättigheter genom hela leveranskedjan.
– Vi hittar inte alltid möjliga eller verkliga regelbrott omedelbart. Självklart är det vårt ansvar att se till att vi vidtar tillräckliga åtgärder för att rätta till problemen.
Bosch-Siemens, Ikea och Miele köper stålet av det finska bolaget Outokumpu, som bland annat äger Avesta Järnverk. Företagen betonar att det är Outokumpu som måste utreda anklagelserna. Outokumpu har nu stoppat alla inköp från gruvan i Guatemala och tillsatt en egen utredningen om uppgifterna.
Missa inte Uppdrag granskning
Reportaget ”Smutsigt stål” finns att se på SVT Play