Det systematiska bombandet av civila mål i Ukraina har intensifierat debatten om Europas beroende av rysk gas och olja. Den ryska energiexporten kontrolleras till stor del av regimen och oligarker trogna Putin – och är avgörande för landets krigskassa.
I slutet av mars vädjade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i ett tal via länk i Sveriges riksdag om ett svenskt importstopp av rysk energi.
– Inte ett fat rysk olja, inte ett fartyg från Ryssland i era hamnar, sade han då.
”Några av Putins närmaste kumpaner”
Redan 2017 avslöjade Uppdrag granskning, som en del av den internationella dataläckan Paradise Papers, att det ryska energibolaget Sibur har nära kopplingar till Putin.
Det handlar om tre välkända oligarker bakom bolaget: Leonid Mikhelson, Kirill Shamalov och Gennadij Timtjenko.
– Mikhelson, Shamalov och Timtjenko är några av Putins närmaste kumpaner, säger den brittiska författaren och Rysslandskännaren Cathrine Belton.
Hon säger att “alla bör tänka två gånger innan de handlar från Sibur”. Men trots avslöjandet fortsatte bolaget Borealis Sverige att köpa gas från Sibur till sin anläggning i Stenungsund.
50 tankfartyg senaste fyra åren
Borealis är en stor internationell koncern som opererar i 120 länder och är Europas näst största producent av plaster. Bolaget är den enda tillverkaren i Sverige av plasten polyeten – som görs av så kallad LPG, flytande petroleumgas.
Efter den 24 februari då Ryssland anföll Ukraina har Borealis Sverige, verksamt inom den petrokemiska industrin i Stenungsund, beslutat att fasa ut den ryska gasen. Men bolaget vill inte uppge hur mycket gas de köpt av Sibur efter avslöjandet 2017 fram till att kriget bröt ut.
Uppdrag granskning har fått hjälp att kartlägga transporterna till Stenungsund av sjöfartsanalytikern Christopher Pålsson, vid Lloyds List Intelligence. I företagets stora databas går det att spåra fartygs rörelser bakåt i tiden.
– Vi har tittat enbart på så kallade LPG-tankers, med flytande petroleumgas. Under perioden har vi registrerat 50 sådana resor, säger Christopher Pålsson.
”Följt de regler som gäller”
Kartläggningen visar alltså att 50 tankfartyg, de senaste fyra åren, gått från Sibur i ryska hamnen Ust-luga till Stenungsund och Borealis Sverige. Varje last är värd mellan 50 och 100 miljoner kronor. Inköpen från Sibur har minskat varje år, det senaste fartyget angjorde Stenungsund strax före jul.
– Vi handlar på en global marknad. Jag tycker vi följt de regler som gäller, säger Anders Fröberg, vd Borealis Sverige.
Kritiker kallar det för blodspengar, att man stöttar makten i Kreml, och i förlängningen den ryska krigsapparaten?
– Med facit i hand så kanske man skulle varit mycket starkare från hela EU:s sida kring beroendet av rysk gas och olja och sett de varningssignaler som fanns.
Fakta: Oligarkerna bakom Sibur
• Leonid Mikhelson: en av Rysslands rikaste män och Siburs största ägare.
• Kirill Shamalov: gifte sig 2013 med Putins yngsta dotter och blev som svärson till presidenten snabbt mäktig och förmögen, inte minst genom ägande i Sibur.
• Gennadij Timtjenko: även han mångmiljardär, nära vän till Putin sen början av den politiska karriären i St Petersburg på 90-talet.