Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisens kroppskamera/SVT

Bulat stoppade stenkastare – gick sen själv till attack

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bulat Gusenov försökte till en början stävja motdemonstranternas våld och skyddade en utsatt polis vid upploppet i Örebro. Men sedan bytte han sida och blev själv en av stenkastarna. 

– Polisens agerande kan ha stor betydelse för om det blir upplopp eller inte, säger kriminologiprofessorn Peter Lindström.

Bulat Gusenov, 36, har en bakgrund som tränare på en kampsportklubb i Örebro. Under upploppsdagen förra påsken fick han ett telefonsamtal om att två unga killar från klubben befann sig i parken.  

– Jag hittade grabbarna och sade “ni ska inte vara här”, säger Bulat Gusenov. 

I dag avtjänar Bulat Gusenov ett fyraårigt straff för grovt blåljussabotage. Men under hans rättegång vittnade en kvinnlig polis om att Bulat Gusenov tvärtom skyddat henne då hon hamnade ensam och en maskerad person höjde sin sten mot henne. Bulat Gusenov ställde sig i vägen för stenen, enligt domen.

Bytte sida – kastade sten

Han menar att det som fick honom att byta sida under upploppet och själv kasta sten var när förstärkande polispatruller anlände. 

– De kommer i två eller tre bussar samtidigt. Kommer ut och springer på folket. Bam bam bam! Det var många som stått och bara tittat. De var inte inblandade. Poliserna springer efter dem och jag blev knuffad också.

En polis som anlände med förstärkningen vittnade i rättegången om att kollegorna var hårt ansatta. Det beskrivs som ett ”rött läge” där det inte fanns tid att prata igenom taktik.  

– Vi ska helt enkelt in i parken och splittra folksamlingen som attackerar våra kollegor.

Så kan folksamlingar triggas

Vid upploppet i Örebro skadades över 70 poliser. Bulat Gusenov berättar att han fick ta emot två batongslag och att han först efter det började att kasta sten. Under rättegången berättade Gusenov att han har en PTSD-diagnos efter att ha blivit torterad i sitt hemland och att han därför inte har något minne av att han själv kastade.  

Peter Lindström är professor i kriminologi och har tillsammans med kollegor på Linnéuniversitet analyserat händelserna under påsken 2022.  Han refererar till begreppet forward panic från amerikansk forskning. 

– Forward panic handlar om hur vi förväntar oss vad som ska ske. Om polisen är väldigt taggade och de förväntar sig stenkastning så har det visat sig ha betydelse för utvecklingen. Det kan trigga igång motdemonstranter att dras med i den här konfrontationen.  

Bulat Gusenov dömdes för grovt blåljussabotage till fem års fängelse. Men hovrätten sänkte straffet efter att ha konstaterat att Bulat Gusenov inledningsvis “agerat mot folkmassan och försökt lugna denna” men senare, efter att ha mottagit visst våld av polis “anslutit till folkmassan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.