Foto: SVT/Janne Danielsson

CHATT: Hur kan dna-släktforskning användas?

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I ”Spermiestölden” avslöjar Uppdrag granskning att en läkare i Halmstad stulit spermier från minst fem män och använt till insemination. Dna-släktforskaren Fredrik Mejster kunde genom dna-tester och efterforskning hitta männen som blivit ofrivilliga pappor till donatorbarn.

Vad mer kan dna-tester avslöja? Ställ din fråga i chatten. Även UG:s reporter Lisa Jarenskog medverkar i chatten. Hon kan svara på frågor om granskningen ”Spermiestölden”.

Familjehemligheter och brott – hur kan dna-släktforskning användas?

Stig • Hej.

Hur långt bakåt i tiden kan man få tillförlitliga svar? Såg att det var någon i England som lyckats spåra släkt tillbaka till de första invandrarna där. Hade fått hjälp av forskare.

När det är så långt tillbaka i tiden har man huvudsakligen användning av så kallat Y-DNA och mitokondrie-DNA, dvs det DNA som vi ärver på det raka fädernet och det raka mödernet.

De DNA-tester som de flesta köper nu för släktforskning analyserar det autosomala DNA:t, vilket vi fått från alla håll (farfar, farmor, morfar, mormor). Detta ärvs slumpmässigt och några generationer bakåt är det inte säkert att man har DNA kvar från samtliga släktgrenar.

Jonny • Att argumentet "Jag ser i nuläget inte någon reell risk med DNA-testerna för släktforskning." är det som används av dom som gör det, är det farliga med denna sortens släktforskning.

Sedan är det jättebra om det finns väldigt hårda regler för hur tex myheritage och liknande bolag får använda denna data. Problemet är när resultaten flyttas över till lekmans-forum. Som inte alls regleras lika hårt.
Jag önskade bara att i debatten och artiklarna om hur släktforskare löser gamla mord och hittar avlägsna släktingar. Att baksidan och faran med detta faktiskt lyfts.

Du har helt rätt. Redan nu finns ett flertal olika mindre företag som jag absolut inte skulle vilja dela mitt DNA med.

Jag hoppas precis som du att det pratas mer om detta framöver.

A • Släkten från forna Sovjet. Är det lönt med DNA?

Det kan mycket väl ge ledtrådar, men jag är osäker på hur många där borta som redan tagit ett DNA-test. Du kan till exempel också få matchning mot släktingar som lämnat Sovjet för USA. Många amerikaner DNA-testar sig.

Eftersom du bara matchas mot de som testat sig via samma företag vill du helst finnas i så många databaser som möjligt. Mellan vissa av företagen kan man överföra sitt resultat, vilket innebär att man kan nyttja flera företags databaser utifrån ett och samma test.

100% • Hur vanligt eller ovanligt är det att man är 100% av en etnicitet idag?

Etnicitetsuppskattningarna är just uppskattningar och inte någon sanning. De bör tas med en stor nypa salt, särskilt när det gäller låga procenttal.

Man ser sällan att någon är 100 % av något. De flesta med svenskt ursprung uppskattas till exempel vara delvis från Finland och Norge och andra närliggande länder. Människor har i alla tider flyttat mellan länderna. Vi är ju alla en salig blandning!

Stort tack till alla som ställde frågor ikväll! Hoppas att ni lärde er något om det spännande området DNA-släktforskning.

Cecilia • Hur är det med kungafamiljens DNA är den hemlig?

Det avgör de själva! Men det hade varit väldigt roligt om kungafamiljens medlemmar valde att DNA-testa sig hos några av de populära bolagen. Många skulle dock bli besvikna då det tycks vara en väldigt vanlig förhoppning att man ska vara släkt med en eller annan kunglighet...

Petra • Är det någon vits med att flera personer i en skara helsyskon gör DNA-test? Vad skulle de extra testerna kunna tillföra?

Alla ärver 50 % av sitt DNA från varje förälder. Men DNA ärvs slumpmässigt, vilket innebär att du och dina helsyskon delvis ärvt olika bitar DNA från era föräldrar.

Söker ni till exempel en gemensam okänd morfar så blir era olika testresultat intressanta eftersom ni delvis ärvt samma och delvis ärvt olika bitar DNA från den okända personen.

Era listor med DNA-matchningar kommer se lite olika ut. Man brukar säga att alla får matchning på en syssling/tremänning, även om den gemensamma mängden DNA varierar stort. Mer avlägsna släktskap behöver inte resultera i någon matchning alls.

I jämförelse mellan dig och två helsyskon och en brylling/fyrmänning så kan det därför vara stora variationer i hur mycket DNA ni delar med varandra. Ni behöver inte dela något DNA alls.

Nu avslutar vi snart chatten - så passa på.

Cecilia • När man talar om etnicitet, hur långt tillbaka i tiden kan det vara?
Tänker på mina 30 % från Balkan?
Och vad räknas till Balkan ?på My Herritige, ser det ut som de räknar in Österrike och Grekland?

Alla DNA-företagen använder sig av så kallade referensgrupper för att beräkna de olika etniciteterna, det vill säga grupper med personer som har DNA som är typiskt för ett visst område.

Indelningarna ser olika ut från företag till företag. Ett av det större bolagen har till exempel Sverige och Danmark som en gemensam grupp.

När det är så mycket som 30% så borde kopplingen gå att hitta inom några få generationer tänker jag. Det vore dock intressant att se hur mycket den procentsatsen varierar mellan de olika företagen.

Kajsa • Förutom att läkaren i Halmstad onekligen gjort grova fel så är de som håller på med provat donation också ansvariga att det finns så många avkommor med samma genetiska ursprung. Tycker ni inte att det är lika illa? Varför ifrågasatte ni inte ”Svens” beteende? Han har ju hittat på en egen gräns, ett barn i varje kommun är ju ganska stor skillnad från barn i sex familjer.

Jag tycker att det är en stor skillnad att vara öppen kring sitt agerande och fatta beslut i samråd med kvinnan som blir inseminerad som i Svens fall, jämfört med att lura alla inblandade som i Halmstadläkarens exempel. Därmed inte sagt att Svens agerande är oproblematiskt vilket vi lyfte i reportaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.