Chefsåklagaren Stefan Lundberg kritiserade chef på Ekobrottsmyndigheten – omplacerades

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Chefsåklagaren Stefan Lundberg har reagerat på det han kallar för en utbredd tystnadskultur inom Ekobrottsmyndigheten. Efter att ha kritiserat sin chef och tackat nej till avgångsvederlag blev han omplacerad. Enligt chefen har han ”skapat oro på enheten” – men Stefan Lundbergs kollegor kallar behandlingen för uppenbar mobbing.

Stefan Lundberg är en av Sveriges främsta experter på ekonomisk brottslighet och syns ofta som expert i medier.

Han är också en av dem som reagerat mot den tystnadskultur som han anser håller på att breda ut sig på Ekobrottsmyndigheten sedan den nuvarande generaldirektören Monica Rodrigo tillträdde 2018.

”Rena utskällningar”

Under hösten har hans närmsta chef Helena Norman gjort det tydligt att hon vill bli av med honom. Det börjar under ett möte där han ifrågasätter några av myndighetens strategiska dokument. Då blir han ombedd att stanna kvar efter mötet.

– Hon kallar de för förtroliga samtal och tycker att de ingår i hennes chefsuppgift att hålla sådana samtal. Men vi uppfattar dem inte som förtroliga samtal, utan som rena utskällningar, säger Stefan Lundberg.

Fyra personer berättar för Uppdrag granskning att de blivit “utskällda” av Helena Norman, som är chef för enheten för kommunikation och brottsförebyggande arbete.

En av medarbetarna väljer att säga upp sig efter att, som hon själv berättar, utsatts för mötena ett flertal gånger vilket hon upplevt som djupt kränkande.

– Allt eftersom tiden gick så mådde vi allt mer dåligt på enheten, säger Stefan Lundberg.

Kollegor: Uppenbar mobbing

I sin roll som fackligt förtroendevald och skyddsombud ringer Stefan Lundberg upp Helena Norman och säger ifrån, enligt honom. Han kallas då till ett utredande möte.

I protokollet står det att han haft ”en mycket kritisk ton som varken var respektfull, konstruktiv eller sansad” i telefonsamtalet. Han får också veta att han ”skapat oro på enheten”.

Nya krav införs på honom, kollegor tycker det är plågsamt att se hur han behandlas på veckomöten. De skriver till fackordföranden att ”ingen av oss vill bevittna denna uppenbara mobbing” och vädjar om en extern granskning av arbetsmiljön.

Till slut erbjuds Stefan Lundberg ett avgångsvederlag, som han tackar nej till.

– Jag kände att då skulle arbetsgivaren komma undan med att man trakasserar och ger repressalier mot en anställd som bara gjort sin plikt och räckt upp handen och sagt ifrån.

Arbetsgivaren väljer istället att omplacera Stefan Lundberg. Han tvingas lämna det brottsförebyggande arbetet för att istället bli operativ åklagare – ett jobb han inte haft på 20 år.

Facket: En bestraffningsomplacering

Fackförbundet Akavia anser att Stefan Lundberg utsatts för en bestraffningsomplacering. Fackets jurister tänker driva hans fall vidare i en central tvisteförhandling.

Helena Norman säger till Uppdrag granskning att hon alltid har respekt för den enskilde individens upplevelse, men att det inte behöver innebära att hon delar synen på det faktiska händelseförloppet.

Ekobrottsmyndighetens generaldirektören Monica Rodrigo säger att ärendet är en sak mellan Stefan Lundberg och Helena Norman.

Om en av dina chefer omplacerar en så central figur så tänker jag att du måste stå bakom beslutet?

– Jag har ju delegerat ansvaret för de enskilda medarbetarna till de chefer som jag har.

Betyder det att du inte anser att du är ansvarig för det här beslutet?

– Självklart är jag ansvarig. Jag är ansvarig för hela myndigheten, så visst.

Missa inte Uppdrag granskning

De kallas visselblåsare – människor som larmar om missförhållanden på sina arbetsplatser eller kritiserar sina chefer öppet. Men den som vågar höja rösten riskerar att få betala ett högt pris. Vad är egentligen tillåtet att säga?

Reportaget ”Håll käften och lyd” publiceras onsdag 3 mars klockan 12 på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.