Nio år gammal fick Teresia Jack från Matfors i Västernorrland reda på att hennes pappa inte var hennes biologiska och att hon blivit till genom insemination vid Akademiska sjukhuset i Uppsala 1971.
–Det var ingen ‘big deal’ för mig. Jag hade min pappa som jag älskar.
Chockbesked 50 år senare
Den verkliga chocken kom i stället i vuxen ålder när ett dna-test gav svar på vem som donerat spermierna. Sjukhuset hade uppgett att det var en läkarstudent – men det stämde inte. Teresia Jacks biologiska pappa visade sig vara en man som gjorde sin militärtjänstgöring i Uppsala i slutet av 60-talet.
Ett nytt avslöjande i den svenska spermieskandalen visar hur han och flera andra värnpliktiga i Uppsala lurades att tro att de enbart lämnade spermier till ett forskningsprojekt vid Akademiska sjukhuset. Men i flera fall har deras spermier använts till inseminationer. Hittills har tre män nu, 50 år senare, fått veta att de har okända biologiska barn.
Två nya systrar
– Skulle jag vetat att det var till något annat hade jag dragit öronen åt mig. Då hade jag gått därifrån. Det tror jag att de andra killarna också gjort, säger Teresia Jacks biologiska pappa som medverkar anonymt i Uppdrag gransknings “De värnpliktiga och experimentet”.
Mannen som är i 70-års åldern har via forskningsprojektet blivit biologisk far till ytterligare två döttrar. Han har valt att inte ha någon kontakt med dem, något som Teresia Jack förstår och respekterar. För egen del är hon nyfiken på sina två nyupptäckta systrar. – Jag har ju ingen syster och nu fick jag två. Även om det är när man är 50 år gammal är det ändå häftigt, säger hon.