Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinnor blev gravida med unik metod – så blev den svenska läkaren Gemzell världsberömd. Foto: Arkiv/SVT

Det här är professorn bakom spermieforskningen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppsalaprofessorn Carl Gemzell blev världsberömd med en unik metod som hjälpte barnlösa kvinnor. Han var också ansvarig för forskningsprojektet i slutet av 60- och början av 70-talet på Akademiska sjukhuset, där värnpliktigas spermier olovligen användes till inseminationer.

Varför blev professor Carl Gemzell världsberömd?– se klippet ovan. 

I slutet av 60-talet ledde Gemzell ett forskarteam som undersökte möjligheten att frysa ned spermier i flytande kväve utan att de förlorar i livskraft. Uppdrag granskning kan nu avslöja att värnpliktiga som rekryterades som donatorer i studien blev förda bakom ljuset. Dna-tester visar att spermierna även använts till att inseminera kvinnor på kliniken där Gemzell var överläkare. Minst tre före detta värnpliktiga har blivit ofrivilliga biologiska pappor till donatorbarn. 

Den svenska spermieskandalen

Tog hypofyser från avlidna

Carl Gemzell fick sitt stora genombrott tio år tidigare då han utvecklade en ny behandling mot barnlöshet. Han samlade in den hormonbildande körteln, hypofysen, från avlidna människor och framställde ett unikt hormonpreparat som injicerades i kvinnor som hade svårt att bli gravida.

”Kan inte försvara det som hänt”   

Hormonpreparatet var effektivt och barnlängtande kvinnor från hela världen sökte professor Gemzells hjälp. Forskningsdirektören på Akademiska sjukhuset beskriver att det finns en “stolthet” över professor Gemzell och hans framgångsrika fertilitetsforskning. Samtidigt upprörs sjukhusledningen nu när spermiestölderna avslöjas – 50 år senare.  

– Jag vill fortfarande känna mig stolt. Det han har gjort är banbrytande. Men jag kan ju förstås inte förklara eller försvara det som har hänt i det här. 

Efter sin tjänstgöring på Akademiska sjukhuset i Uppsala fortsatte Gemzell sin karriär inom fertilitetsforskningen i USA. Han dog 2007.

Den svenska spermieskandalen

Uppdrag granskning har med hjälp av dna-tester och släktforskning avslöjat spermiestölder vid kvinnokliniker i Halmstad och Uppsala. Spermier har använts till insemination under 70-, 80- och 90-talen utan att männen gett sitt tillstånd.

Totalt finns nu nio kända fall där män ofrivilligt blivit biologiska pappor. Sammanlagt har deras spermier gett upphov till elva donatorbarn.

Europadomstolen har inlett en granskning av spermiestölderna i Halmstad och kräver svar från den svenska staten.

Både en intern och en extern granskning slår fast att inseminationsverksamheten vid Länssjukhuset i Halmstad bröt dåtidens gällande lagstiftning. Sjukhuset har gjort en Lex Maria-anmälan.

De ansvariga läkarna vid kvinnoklinikerna i Halmstad och i Uppsala är avlidna.

Mer om den svenska spermieskandalen finns att se i programmen “De värnpliktiga och experimentet”, “Spermiestölden” och “Sveket mot donatorbarnen” på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska spermieskandalen

Mer i ämnet