• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Clostridium difficile. Bakteriens sporer kan överleva i upp till hundra år vid bristfällig städning. Typen som drabbade Ystad lasarett har internationellt beteckningen 017.

Clostridium difficile – drabbar oftast multisjuka

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bakterien som drabbade Ystad lasarett var ovanligt aggressiv variant.

Bakterien som spreds på Ystad lasarett heter Clostridium difficile. Den smittar främst de som redan är sjuka, och en extra utsatt grupp är äldre multisjuka personer. Bakterien tillhör de multiresistenta bakterierna och inträffar ofta under antibiotikabehandling. Vissa varianter av bakterien är extra aggressiva och leder oftare till döden. Den variant som spreds på Ystad lasarett var en sådan, och kallas internationellt för 017 (svenska beteckningen är SE28).

– Det är ju en bakterie som producerar toxin, gifter som gör en sjuk. Gifterna förlamar tarmens rörelser, så att tarmen står still när det finns tillräckligt mycket gifter i kroppen, säger Torbjörn Norén en av Sveriges främsta experter på den farliga bakterien.

UG – Tyst vård

Det vanligaste symptomet i lindriga fall är mycket lindrig diarré, men de mer aggressiva varianterna kan leda till stora skador på tarmens slemhinnor. Hög feber och blodiga diarréer blir då vanliga symptom.

– De bakterier som finns i tjocktarmen vilket är väldigt många kommer att bli ett direkt hot mot patientens överlevnad. Många bakterier som tar sig igenom tarmväggen och orsakar bukhinneinflammation.

Reporter: Så man fräter sönder inifrån?

– Ja, det kan man säga.

Patienter bör isoleras

Det finns idag inget vaccin mot Clostridium difficile. Istället uppmanar Folkhälsomyndigheten att patienter som drabbats ska läggas in på isolerade rum, där risken för smittspridning är mindre. Och det är viktigt att agera snabbt.

– Det är väldigt viktigt att agera snabbt eftersom infektionen är så pass allvarlig ur ett patientperspektiv. Eftersom det är en smitta som kan spridas mellan patienter så är det mycket viktigt att snabbt identifiera smittan och vidta åtgärder för att minska risken för spridning inom sjukhuset, säger Allen Johnson, professor i medicin vid Public Health England, den brittiska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Han anser att det är viktigt med öppenhet kring clostridium-utbrott.

– Öppenhet och ärlighet är nyckeln för att kontrollera sådana här smittor.

James Cummings håller med. Han är läkare vid den amerikanska armén, och menar öppenhet är det bästa sättet att identifiera sådana smittor.

– Varje ögonblick räknas, när det handlar om att lokalisera smittor. Och det finns inget bättre än öppenhet för att identifiera sådana utbrott av resistenta patogener. Så det är väldigt viktigt att dela sådan information, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tyst vård

Mer i ämnet