Officiellt har det hetat att 27 personer drabbades av bakterien Clostridium difficile i samband med utbrottet på Ystad lasarett. Men nu kan Uppdrag granskning avslöja att ytterligare patienter i Skåne drabbades tätt före det första bekräftade fallet i Ystad.
Den patient som tros ha burit med sig bakterien till Ystad lasarett kallas för patient nummer 11. Det handlar om en kvinna som redan i juni 2012 insjuknade i samband med att hon vårdades på ett sjukhus i Lund.
Men när vi begär ut provsvar som bakteriologiska laboratoriet vid Örebro universitet analyserat åt Region Skåne, så hittar vi ytterligare tio patienter som testats positiv för den farliga bakterien i maj och i juni 2012.
De fallen finns inte omnämnda i de utredningar som gjorts efter att utbrottet i Ystad blev känt. Patient elva är den enda av Lund-fallen som omnämns.
Men i samtliga provsvar står det tydligt: ”associerad med utbrott/spridning”, vilket innebär att bakterien ofta sprids mellan patienter.
– Vi brukar säga att när man har två till tre fall på en avdelning på en vecka så brukar vi säga att klockorna ska ringa, säger Torbjörn Norén, en av Sveriges främsta experter på Clostridium difficile.
IVO granskar hanteringen
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, granskar för närvarande hur utbrottet hanterades av sjukhuset. Den som är ansvarig för beslutet att inte ta med de tio tidiga fallen av smittan i utredningen var chefläkaren Staffan Banke. Han vill inte ställa upp på en intervju med Uppdrag granskning men och säger att han gärna besvarar frågor, men först efter att IVO:s utredning är färdig.
I ett mejl till Uppdrag granskning skriver han att man kände till de tio fallen i Lund, men att dessa inte bedöms ha ett omedelbart samband med utbrottet i Ystad.
Inte heller IVO vill svara på frågor om de tidigare okända patienterna i Lund under pågående utredning.
– Vår granskning pågår ju fortfarande och vi uttalar oss inte förrän vi är färdiga med ett beslut.
Bakgrund: Utbrottet på Ystad lasarett
*Utbrottet på Ystad lasarett varade mellan juli 2012 och december 2013. Totalt smittades 27 människor, varav tio avled.
*Ingen anmälan enligt Lex Maria gjordes av lasarettet.
*I juni 2014 – först ett och ett halvt år efter utbrottet – höll Region Skåne en presskonferens där de berättade om vad som hade inträffat. De efterlevande hade dittills inte fått veta att deras anhöriga smittats av clostridium difficile innan de avled.
*I samband med presskonferensen lämnades också en Lex Mariaanmälan in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
*När Region Skånes utredningar presenterades kritiserades dåvarande sjukhusledning för utebliven Lex Mariaanmälan, och för att sjukhuset inte informerade anhöriga.