Uppdrag gransknings ansvarige utgivare, Ulf Johansson. Foto: Linda Haglund

Därför granskar vi fallet Fredrik Virtanen

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings reportage om #metoo och Fredrik Virtanen har debatterats flitigt i framför allt sociala medier långt innan någon vetat vad reportaget skulle komma att handla om.

Nu är granskningen av fallet Fredrik Virtanen publicerad och var och en kan bilda sig en egen uppfattning om innehållet. Debatten kommer säkert att fortsätta men nu sker den förhoppningsvis med programmets innehåll som grund. 

Den stora styrkan med hela metoo-rörelsen är naturligtvis att den satt fokus på det faktum att kvinnor systematiskt utsätts för kränkande behandling och rena övergrepp. Men det är inte detsamma som att det är acceptabelt att kasta all journalistisk etik överbord. 

För vår del har det varit viktigt att granska hur de etablerade medierna rapporterat i spåren av metoo-rörelsen. 

#metoo och Fredrik Virtanen

Den första publicistiska frågan för en ansvarig utgivare är om en känd person som anklagas för mycket grova övergrepp ska namnges överhuvudtaget. Och om beslutet blir att publicera och namnge så borde det vara självklart att först noggrant kontrollera grunden för anklagelserna.

Har gått igenom anklagelser

Vi har gått igenom flera av de anklagelser som riktats mot Fredrik Virtanen, bland annat har vi studerat hela den nedlagda förundersökningen om våldtäkt. Normalt rapporterar vi inte om detaljer i en nedlagd förundersökning av det här slaget. Men eftersom flera medier rapporterat om anklagelsen men inte ens försökt ge en någorlunda komplett bild har det varit relevant i det här fallet. 

I motsats till flera andra metoo-fall har rättsapparaten faktiskt prövat Fredrik Virtanens skuld och kommit fram till att brott ej kan styrkas. Men trots att fallet utretts och lett till friande beslut har medierna okritiskt förmedlat de allvarliga anklagelserna mot honom. 

Vår granskning visar också att det i flera andra fall funnits rena felaktigheter och svepande anklagelser i det som publicerats om Virtanen.

Mycket gick snett i publiceringarna

De övergrepp mot kvinnor som metoo-rörelsen blottlagt är avskyvärda. Men det är ändå viktigt att medierna, och enskilda journalister, klarar av att bibehålla ett professionellt förhållningssätt även i den här typen av rapportering. 

När alla medier springer åt samma håll är det viktigt att någon riktar uppmärksamheten mot det som inte rapporteras. 

Teamet Lina Makboul, Henrik Bergsten, Nils Hanson och Ella Hopf Bergers granskning visar på att mycket gick snett i publiceringarna. När även de pressetiska prövningarna är klara är det säkerligen många publicister och enskilda journalister som har anledning att fundera över vilka lärdomar som ska dras inför framtiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#metoo och Fredrik Virtanen

Mer i ämnet