Den 16 oktober 2017 gör medieprofilen Cissi Wallin ett inlägg Instagram, hon skriver att Fredrik Virtanen är den som drogade och våldtog henne 2006.
– Jag kände att jag ville varna för en farlig person som missbrukar den makt som han sitter på. Så det var en varningsakt helt enkelt, säger Wallin till Uppdrag granskning.
Anklagelserna får snart stor spridning i sociala medier. Fredrik Virtanen nås av uppgifterna när hans chefer från Aftonbladet ringer honom.
– Jag kräks vid en busskur, det är helt galet att se. För då har det verkligen tagit fart. Någon säger att jag trendar på Twitter och alla delar det här inlägget. I det läget kände jag att livet är slut, säger Virtanen till Uppdrag granskning.
Inga nya uppgifter har tillkommit
Det är i december 2011 som Wallin anmäler Virtanen för våldtäkt, fem och ett halvt år efter att den ska ha inträffat. Efter tio månader lägger åklagaren ner förundersökningen. Då har polisen förhört Virtanen och Wallin, men också sex andra personer. Åklagaren skriver att brott ej kan styrkas.
Under metoo-hösten, fem år senare, har inga nya uppgifter i den nedlagda förundersökningen framkommit. Fredrik Virtanen är inte dömd för något brott. Inga nya vittnesmål till händelsen har presenterats.
Ändå publicerar etablerade medier namn och bild på Fredrik Virtanen.
Går bara på Wallins historia
Gemensamt för de publiceringar som tar upp Cissi Wallins anklagelser är att de väldigt kortfattat eller inte alls beskriver vad som står i den nedlagda förundersökningen, visar Uppdrag gransknings genomgång.
Expressens sex sidor långa artikel med rubriken ”Fredrik Virtanen anklagas för sexövergrepp” beskriver förundersökningen med fem meningar. Inget tyder på att tidningen läst förundersökningen, eftersom de inte skriver något om vad vittnena sagt i sina förhör, eller hur Virtanen svarar polisen på anklagelserna som riktas mot honom.
På frågan om vad tidningen har för belägg när de skriver om den påstådda våldtäkten svarar kulturchefen Karin Olsson i en intervju med SVT:s Aktuellt att det är Cissi Wallins berättelse.
Men Wallin intervjuas inte heller i artikeln.
Ett förhör med en samtalsterapeut
Svenska Dagbladet tar också upp Cissi Wallins anklagelser. Beskrivningen av händelsen är kortfattad och går enbart på Wallins uppgifter. De hänvisar till ett polisförhör med henne, men skriver inget om vad Virtanen berättat.
Tidningen lyfter istället fram att Wallins psykolog i förhör bekräftar hennes historia. Men det finns ingen psykolog i den nedlagda förundersökningen. Det finns ett förhör med en samtalsterapeut, vilket inte är en skyddad titel utan något vem som helst kan kalla sig.
Av förundersökningen framgår det att det är i slutet av augusti 2011 som Cissi Wallin börjar hos samtalsterapeuten. De träffas en gång i veckan tills hon i december anmäler Virtanen för våldtäkt.
”Hon såg vad som hade skett”
Samtalsterapeuten berättar i förhör att hon i terapin frågat Wallin vad som hindrar henne från att anmäla Virtanen. Samtalsterapeuten säger också att hon tror att händelsen är ett förträngt trauma, men att Cissi Wallin slutat förtränga och att “hon såg vad som hade skett. Hon var fri, hon var fri.”
När Uppdrag granskning tar kontakt med terapeuten säger hon att hon inte utgett sig för att vara ”varken psykolog eller någonting annat”, och inte uttalat sig som expert i sitt vittnesmål.
SvD:s chefredaktör och ansvarig utgivare Fredric Karén menar att tidningen inte medvetet ville tillskriva samtalsterapeuten en mer akademisk och trovärdig titel, utan att det beror på en sammanblandning då titeln psykolog används i ett dokument från polisen.
Enligt Fredric Karén har reportrarna som gjort granskningen av Fredrik Virtanen tagit del av förundersökningen. Trots det skriver Svenska Dagbladet ingenting om det viktigaste vittnesförhöret, som görs med en vän till Cissi Wallin. Vi kallar vittnet Helena.
Hon berättar i förhör att hon och Cissi Wallin pratat om händelsen flera gånger sedan 2006.
”En väldigt vanlig reaktion”
Helena säger till polisen att Wallin ringer henne direkt efter att hon lämnat Fredrik Virtanens lägenhet och säger att hon legat med honom. Helena beskriver det som att Wallin ”nästan försökte skämta bort det”.
– Det är en väldigt vanlig reaktion. Är man någorlunda insatt i trauma och chock så är det här det absolut vanligaste sättet att reagera på, enligt alla sakkunniga jag har pratat med och den fakta som finns. Jag hade precis blivit våldtagen och varit med om ett övergrepp som är svårt att ens beskriva. Då finns det inga normala väntade reaktioner utan alla reagerar olika, men det här är ett väldigt vanligt sätt att reagera på. Det säger ingenting om vad som faktiskt har hänt, säger Cissi Wallin till Uppdrag granskning.
Efter att de pratat åker Wallin hem till Helena och berättar om natten, att hon och Virtanen haft ”någon form av sexaktivitet”.
“Men sedan på morgonen vaknade hon av att han sticker in sin kuk i hennes mun. Det var hon inte beredd på alls”, säger Helena och fortsätter: ”Men hon berättade det aldrig som hon utsatts för ett övergrepp”. Helena säger att hon ändå fick känslan av att “det hela inte var helt okej”, men hon säger ingenting till polisen om att Cissi Wallin skulle ha blivit drogad.
Har sms-kontakt efteråt
Cissi Wallin, Helena och Fredrik Virtanen uppger alla i förhör att Wallin och Virtanen haft sms-kontakt efter händelsen. Cissi Wallin säger att sms:en från början var väldigt trevliga, men att hon i efterhand uppfattat det som att han ville manipulera henne.
När Fredrik Virtanen förhörs frågar förhörsledaren om det fanns några sexuella beröringar mellan honom och Cissi Wallin. Han svarar att de ”hånglade säkert lite fumligt”, men att de somnade med kläderna på då de märkte att de inte orkade ha sex. Om anklagelsen att han skulle ha tryckt in sin penis i hennes mun säger Fredrik Virtanen att “det absolut inte stämmer”. Han nekar också till anklagelsen att han skulle ha drogat henne.
Även Virtanen tar upp att de sms:ar varandra efteråt, och säger att Wallin i ett meddelande kallat honom för en ”good guy”, en bra kille – något Cissi Wallin också tar upp i sitt förhör.
Vill inte kommentera
Inget av detta nämns i Svenska Dagbladets eller Expressens artiklar. Vi ber SvD:s chefredaktör Fredric Karén om en ny intervju, men han tackar nej. Uppdrag granskning har sökt Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och kulturchef Karin Olsson för en kommentar, utan framgång.
Cissi Wallin säger själv till Uppdrag granskning att hon inte har några synpunkter på polisens arbete med förundersökningen, att de gjorde vad de kunde i hennes fall.
– Jag var ju realistisk såklart och förstod att det var så pass långt efteråt och då är det ju svårt, det finns ingen teknisk bevisning, det är svårt med vittnen och så. Men det kändes ändå viktigt för mig att göra en anmälan av flera olika skäl.
Flera etablerade medier publicerar anklagelserna som Cissi Wallin framför mot Fredrik Virtanen. Fredrik Virtanen nekar. Ord står fortfarande mot ord.
Har du våldtagit Cissi Wallin?
– Nej.
Har du försökt våldta henne?
– Nej. Absolut inte. Och det ansåg ju inte hon heller på över två år, vi hade ju kontakt efteråt, säger Fredrik Virtanen.
Se Uppdrag granskning om mediernas agerande i fallet Virtanen – du hittar programmet i SVT Play.