Robins syster är dömd för att ha mördat honom. Foto: Privat

Därför granskar Uppdrag granskning fallet Robin igen

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Våren 2020 publicerade Uppdrag granskning reportaget ”Inlåst i skogen”. Det handlade om Robin, en ung kille med diagnosen autism och svåra utmanande beteenden som i strid med lagen låstes in i ett specialbyggt hus i Gnosjö kommun.

Axel Björklund

Ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Reportaget blev vida uppmärksammat. Robin, och hans syster Jessica, fick rätt.  Justitieombudsmannen slog fast att Robin blivit frihetsberövad utan lagstöd i flera år. Robin fick flytta till ett torp hemma hos systern och hennes man. Och för andra människor med liknande problematik som Robin har reportaget inneburit en upprättelse och en chans till ett bättre liv.

Men för Robin blev det som skulle vara räddningen, torpet hos hans syster och svåger, i stället platsen där han dog. Nu avtjänar Robins syster ett tolvårigt fängelsestraff för mordet. Hur kunde denna tragedi hända?

Granskar Robins sista tid i livet

På redaktionen bestämde vi oss snabbt för att starta vår granskning igen. Vad var det egentligen som hände under Robins sista tid i livet? Det är ett viktigt journalistiskt uppdrag att följa upp hur denna historia kunde sluta med ett mord.

Se reportaget: ”Han hette Robin” – SVT Play

I dag kan vi visa resultatet. Reportrarna Lena Sundström, Nadja Yllner, Anna Jaktén, Ida Nordén och Johan Frisk har samarbetat med faktainhämtning och intervjuer under redaktör Snezana Bozinovskas ledning. Lars Hogéus har klippt och mestadels fotograferat reportaget.

Vi har valt att kalla det ”Han hette Robin”, för att minnas en ung man som hade stora svårigheter men samma grundläggande rättigheter som alla vi andra i samhället.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.