Ida Edling, talesperson för klimaträttviserörelsen Aurora, ung kvinna i ljusblå kavaj och uppsatt mörkt hår intervjuas i ett klassrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har velat göra detta sen jag var tolv”. Hör Ida Edling som varit med och stämt svenska staten. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Därför kan beslutet i Europadomstolen vara avgörande för Aurora – som stämt svenska staten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Hon är jurist och talesperson för klimataktivisterna i Aurora som stämt svenska staten. Ida Edling följer nu med spänning Europadomstolens avgörande i tre andra stora klimatärenden.

– Om de dömer att stater har skyldighet att vidta tillräckliga klimatåtgärder, då får det jättestor inverkan på om vi kan vinna eller inte, säger hon.

I fyra år har Aurora jobbat med stämningen mot svenska staten. Ida Edling och de andra gruppmedlemmarna vill att rättsväsendet ska tvinga Sverige till mycket hårdare klimatåtgärder. 

Gruppmedlemmarna bakom stämningen var mellan 7 och 26 år gamla när stämningsansökan lämnades in år 2022.

Aurora väntar besked från Högsta domstolen

Statens representant, Justitiekanslern, har begärt att stämningen ska avvisas.

– Det står i konflikt med grundlagen, grundläggande värderingar i vår demokrati. En domstol ska inte säga vad politikerna ska göra, säger Martin Mörk, byråchef på Justitiekanslern.

Frågan har nu gått vidare till Högsta domstolen. Kommer HD att ta sig an frågan om huruvida aktivisternas mål går att pröva? Svar väntas under våren 2024.

– Om vi inte får prövningstillstånd? Ja, då måste vi tillbaka till tingsrätten, säger Ida Edling, talesperson för Aurora.

Under tisdagen kom ett avgörande på europeisk nivå, som kan få stor effekt på Auroramålet och fler klimatmål i andra länder. Under tisdagen kom Europadomstolen för mänskliga rättigheter med besked i tre olika klimatmål mot en lång rad stater. Domstolen fällde Schweiz för otillräckliga klimatåtgärder, och avvisade de två andra målen.

Detta har hänt: Aurora och stämningen mot staten

  • 2020: Aurora börjar jobba med sin stämning mot svenska staten. Arbetet kommer att pågå oberoende av vilken regering som har makten.
  • November 2022: Stämningsansökan lämnas in. Över 600 medlemmar står bakom stämningen och kravet på mycket hårdare klimatåtgärder. Argumentationen bygger på Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Aurora skriver att bland annat deras rätt till liv, hem och hälsa kränks när de som är unga idag kommer att leva med konsekvenserna av klimatförändringarna. 
  • Mars 2023: Nacka tingsrätt utfärdar stämning mot staten som nu har tre månader på sig att svara. Då finns 300 gruppmedlemmar kvar bakom stämningen.
  • Juni 2023: Justitiekanslern (JK) som företräder staten yrkar på att Auroramålet ska avvisas. JK anser bland annat att målet är ett sätt att föra politik i domstol.
  • Augusti 2023: Aurora bestrider JK:s begäran om avvisning. De argumenterar för att målet visst handlar om juridik och inte politik, eftersom de ber domstolen undersöka om staten brustit i sina skyldigheter att skydda deras mänskliga rättigheter.
  • Oktober 2023: JK, Aurora, och tingsrätten enas om att skicka frågan om stämningen vidare till Högsta domstolen. I början av april 2024 har HD fortfarande inte kommit med besked om de tar sig an frågan.
  • 2024: Samtidigt som Aurora driver sitt mål i Sverige, och väntar på besked från Högsta domstolen, utspelar sig en annan process på europeisk nivå. Europadomstolen för mänskliga rättigheter har ännu inte prövat något klimatrelaterat mål. Men den 9 april kommer avgöranden i tre mål, där utfallet kan få stor inverkan på det svenska Auroramålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.