Detta har hänt: Hör reportern berätta om fallet med bankmannen Kurt

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Det har gått nästan 20 år sedan bankmannen från Umeå lockade de första investerarna att satsa miljonbelopp. Sedan dess har över 100 miljoner slussats in i vad som kan vara det största investeringsbedrägeriet i svensk historia.

• Uppdrag granskning har kartlagt den så kallade ”affären”, som pågått under nästan 20 år. 

• 2003 publicerar Folkbladet i Umeå en rad artiklar om den pensionerade bankmannen Kurt. Där framgår att han fått ett 40-tal umeåbor ett investera runt 32 miljoner kronor i en affär. Personerna ska inte ha fått tillbaka sina pengar.

Bankmannens löften

• 2004 polisanmäler två personer Kurt för bedrägeri och förskingring. Han lämnar landet och blir internationellt efterlyst. 

• 2008 återvänder han till Sverige. En polisutredning påbörjas men läggs ned kort därefter, bland annat på grund av preskription. 

• Samtidigt fortsätter Kurt få människor att investera stora summor pengar i ”affären”. Enligt Uppdrag gransknings sammanställning handlar det sammanlagt om över 100 miljoner kronor genom åren. De första insättningarna skedde 2001 – och det pågår än i dag. 

• Ingen av de Uppdrag granskning varit i kontakt med har fått några pengar tillbaka.

• 2018 uppdagas en historia i Jokkmokk, där över två miljoner kronor töms ur lokala föreningars kassor. Den skyldige är en kanslist med uppdrag att sköta föreningarnas ekonomi. Pengarna har gått till ”affären”, efter påtryckningar från bankmannen Kurt. Kvinnan döms senare till 1,5 års fängelse för trolöshet mot huvudman.

• Kurt polisanmäls för bedrägeri, men utredningen läggs ned, eftersom inte en enda krona av pengarna från Jokkmokk har gått till Kurt. Åklagaren tar inte reda på var pengarna slutligen har hamnat.

• Istället pekar Kurt i förhör ut en annan person som huvudman för ”affären” – en man vid namn Mikael. Enligt Uppdrag gransknings kartläggning är det Mikael som hanterat stora delar av pengarna som bankmannen Kurt lyckas få människor att satsa.

• Kurt uppger att han själv tillsammans med sin familj satsat 30 miljoner kronor i ”affären”. Bland annat hela sin tjänstepension på 14 miljoner kronor. Han hänvisar till sin advokat och säger att han själv inte tjänat några pengar på ”affären”, när Uppdrag granskning konfronterar honom.

• Uppdrag granskning har försökt få kontakt med Mikael, utan framgång.

Här kan du läsa en längre artikel om fallet.

Reportaget “Bankmannens löften” sänds onsdag 2 oktober i SVT1 20.00 – du kan se det redan nu i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankmannens löften

Mer i ämnet