Elever flyr skolor i utsatta områden: ”Vår gamla lärare rekommenderade oss att byta”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Stökiga lektioner och få ambitiösa elever. Det var verkligheten för Cielo Lin Aramayo Velarde när hon gick i mellanstadiet. Istället lämnade hon den utsatta skolan och valde en friskola inne i centrum.

Trots att Cielos förra skola hade både mellanstadium och högstadium, så ville hon bort från skolan när hon skulle börja i sjuan.

– I min gamla skola så kände jag att resten av eleverna inte hade samma mål som jag. De ville inte plugga så mycket och det var stökigt. Lärarna var jättebra, men fick lägga all tid åt att säga till dem, säger hon.

Flykten från förortsskolorna

Men tror du inte att det finns elever som är kvar på din gamla skola som också vill ha bra betyg?

– Ja, det fanns typ fem (i klassen reds.anm), så det var inte så många. Vår gamla lärare rekommenderade oss att byta skola. Alla fem bytte skola. Vi har fortfarande kontakt, en går i Partille och en går i Kärralundsskolan och så vidare.

Många elever gör samma sak

Cielo är inte ensam om att välja bort den närmaste skolan. Runtom i Sverige gör många elever samma sak. Och framförallt flyr de från de utsatta förortsskolorna, berättar forskaren Johannes Lunneblad.

– De elever och familjer som väljer bort de här skolorna är familjer som har utbildning och arbete. De som till stor del blir kvar är, trots att det såklart finns undantag, familjer som kanske är arbetslösa eller går på socialbidrag, säger han.

”Handlar inte om att välja skola”

En ny rapport från Skolverket har slagit fast att segregationen i den svenska skolan ökar. För elever innebär det att deras hemförhållanden och familjens socioekonomiska situation betyder mer för elevernas resultat än tidigare. Johannes Lunneblad känner igen mönstret, och konstaterar att de som kan byta skola ofta gör det.

– Det är en sådan utveckling vi ser med allt större skillnader. Man kan nästan prata om att det fria skolvalet handlar inte om att välja skola utan det handlar till stor del om att välja bort.

– Om man pratar med rektorer i en utsatta områden så menar de att man kanske tappar en tredjedel av de elever man skulle haft på skolan egentligen.

Det låter ganska mycket?

– Ja, jämfört med rikssnitt så är det ju väldigt stora siffror. Naturligtvis blir det svårt för kommunen då som ändå ska betala lokalkostnader och kostnader för lärare.

Uppdrag gransknings reportage Flykten från förortsskolorna sänds klockan 20 onsdagen den 18 april på SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från förortsskolorna

Mer i ämnet