Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill se ett ökat statligt ansvar när det gäller skolan. Foto: SVT

Gustav Fridolin: ”Uppenbart ett ganska knäppt system”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Göteborgs stad ändrar sitt system med skolpengen, efter att miljoner försvunnit från utsatta skolor i Angered när elever valt att studera på annat håll. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill nu se att staten kliver in och tar ett tydligare ansvar, både vad gäller finansiering och insatser på skolor som har problem.

En av tre elever som går grundskolan i Angered i Göteborg väljer bort de egna kommunala skolorna för att gå på friskolor eller skolor i andra stadsdelar och kommuner.

På grund av att de tar med sig sin skolpeng, som är mer i Angered än många andra områden, förlorar skolorna i stadsdelen 36 miljoner kronor – på ett år.

Flykten från förortsskolorna

– Det är ju uppenbart ett ganska knäppt system man har i Göteborg och det är ju därför man vill ändra det, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

”Staten måste ta ett helt annat ansvar”

Fridolin säger att han känner igen mönstret där elever väljer bort skolor, och att det måste brytas. Om Sverige ska ha fortsatt stigande kunskapsresultat, menar han, kan vi inte samtidigt ha ett ojämlikt skolsystem.

– Staten måste ta ett helt annat ansvar, både när det gäller finansieringen av skolan och ett ansvar där vi, när vi ser att en skola inte klarar sin uppgift, går in och jobbar med de insatser vi gjort på andra skolor och sluter avtal med kommunen.

Går det mot en statlig skola?

–  Ett statligt ansvar för finansieringen, ja. Jag inför nu ett system där vi tillför sex miljarder mer till alla, men allra mest till de skolor och elever som behöver det mest. För att ta del av de resurserna måste man som kommun eller friskola garantera att man inte gör egna nedskärningar på skolan eller för över pengar till någonting annat.

Slutbetyg för Fridolin

För att hjälpa redan utsatta skolor ska staten gå in på ungefär 200 skolor och bedriva ”konkret utvecklingsarbete”, säger Fridolin. Det handlar om insatser som varit lyckade på liknande skolor.

– Om det inte räcker så har jag ett lagförslag i riksdagen nu att staten faktiskt ska ha samma möjlighet att gå mot en kommunal skola, till och med stänga en kommunal skola, som man har mot en friskola.

Nu är det snart val och dags för slutbetyg för dig som ansvarig minister. Vad tror du eleverna sätter för betyg, de som till exempel åker buss i en timme för att de valt en annan skola?

– Det är klart att man är grymt missnöjd när man ser hur segregerad skolan blivit, det är klart att den eleven som sätter sig på bussen känner det.

Uppdrag gransknings reportage Flykten från förortsskolorna sänds klockan 20 onsdagen den 18 april på SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från förortsskolorna

Mer i ämnet