Expertens krav till svenska bankerna: Skänk vinsten till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Skandinaviska banker har tjänat miljardbelopp på penningtvätt från länder i forna Sovjet. Det har i sin tur stärkt Putins kontroll över Ryssland. Rysslandsexperten och liberale politikern Edward Lucas kräver nu att svenska banker som använts för penningtvätt kopplat till Ryssland ska skänka sin vinst till Ukraina.

Uppdrag granskning har i en rad program under de senaste åren kunnat avslöja hur svenska banker använts för att tvätta pengar från länder i forna Sovjet. 

Totalt har motsvarande över tusen miljarder svenska kronor slussats genom misstänkta konton i Swedbanks baltiska filialer. Bland annat har det handlat om hur Ukrainas förre president Viktor Janukovytj slussat 3,7 miljoner euro genom Swedbanks kontor i Litauen. 

Kriget i Ukraina

Även SEB och Danske Bank har, genom sina kontor i Baltikum, varit inblandade i det som kallats för en av världens största penningtvättsskandaler.

Experten: Skänk vinsten

Den brittiske rysslandsexperten Edward Lucas kräver nu att de skandinaviska banker som tjänat pengar på den ryska korruptionen ska donera varje krona från den vinsten till återuppbyggnaden av Ukraina.

– De var okunniga, arroganta, naiva och giriga, säger han till Uppdrag granskning.

Korruptionen och de svarta pengarna pekas i dag ut som en viktig faktor för att förstå Putins makt i Ryssland. 

”Vi har blundat”

Författaren och rysslandskännaren Catherine Belton beskriver hur Putin och hans män kopplat ett grepp om Ryssland och landets viktiga naturtillgångar – och sedan slussat stora summor svarta pengar utomlands, till hemliga konton i skatteparadis. Bland annat med hjälp av banker i väst. 

Enligt henne har pengarna inte bara gått till privat lyx utan också till ryska säkerhetstjänsten och till påverkansoperationer för att öka Rysslands inflytande i världen och så splittring i väst.

– Alla varningsflaggor har funnits hos Deutsche Bank, SEB, Swedbank och Danske Bank. Men de valde att blunda för att tjäna pengar. Ingen funderade på om det kanske låg en dold agenda bakom pengarna.

Hon anser att historiens dom kommer vara hård.

– Vi har alla bidragit till Putins avskyvärda handlingar. Vi har blundat för hans maktmonopol och det korrumperade systemet där han styr. Vi har tillåtit att han blivit den han är i dag.

SEB och Swedbank svarar

Varken SEB eller Swedbank svarar på Edward Lucas krav att de ska skänka sin vinst till Ukraina.

SEB skriver till Uppdrag granskning att de fördömer Rysslands invasion av Ukraina och arbetar aktivt för att på olika sätt stödja dem som drabbas av kriget. De skriver också:

”SEB har vidtagit många åtgärder för att minska risken för att utnyttjas för penningtvätt /…/ Tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland, Litauen och Sverige har granskat SEB:s arbete mot penningtvätt. Myndigheterna identifierade områden som behövde förbättrats, men bedömde inte bristerna som allvarliga.”

Swedbank skriver att utredningarna i Sverige kring historiska brister och penningtvätt är avslutade, men att utredningar i USA och Estland återstår. De skriver också:

”Vi har betalat en bot på 4 miljarder kronor till svenska statsbudgeten. Banken har en helt ny styrelse och ledning. Och banken arbetar för att bidra till fria, öppna och demokratiska samhällen i våra fyra hemmamarknader Estland, Lettland, Litauen och Sverige.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet