En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en polis med en uniform. Den högra sektionen visar en hand som håller en mobiltelefon med en bild av flera vapes i olika färger som ligger utlagda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västernorrlands polischef Josef Wiklund har sett Uppdrag gransknings program om Sex mot vapes. Hör hans svar på om flickorna som utsätts själva måste polisanmäla – och hur polisen jobbar för att få ett större förtroende bland unga? Foto: Ylva Holmgren/SVT

Fältassistenter larmade om övergrepp i Sundsvall – polisen reagerade först efter SVT:s granskning

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Barn utnyttjas sexuellt i utbyte mot vapes i Sundsvall.

Men trots att polisen fått konkreta tips från bland annat fältassistenterna, verkar ingen utredning göras – förrän SVT:s Uppdrag granskning hör av sig och frågar om underlaget.

– Jag kan bara spekulera i varför det här tipset inte omhändertogs på det sätt som kanske hade varit önskvärt, säger polischefen Josef Wiklund.

Fenomenet med unga som utnyttjas på olika sätt i utbyte mot alkohol, droger eller vapes är inget nytt, konstaterar Josef Wiklund som är polisområdeschef i Västernorrland.

– Jag minns ganska tydligt i slutet av 2019 att vi och socialtjänsten började prata om att vi såg en attitydförändring och en normförskjutning av på vilket sätt unga erbjöds utföra sexuella tjänster eller bli våldtagna mot droger eller vapes som i det här fallet, säger han och fortsätter:

– Det är ganska frustrerande att vi som samhälle inte lyckats lösa det här problemet bättre, med tanke på att vi har känt till det sedan 2019.

Ett 20-tal flickor vittnar

Problemet har granskats av Uppdrag Granskning, där ett 20-tal unga tjejer vittnar om hur de blivit våldtagna och utnyttjade i utbyte mot vapes. I veckans program framkommer dessutom uppgifter om tips som kommit in till polisen från fältassistenterna om en man som utnyttjar unga flickor.

Först efter ett halvår, när Uppdrag granskning hör av sig med frågor angående tipset, börjar polisen titta på tipset. Vad är din kommentar till det?

– Vi får in väldigt många tips och hanterar en otrolig mängd brottsinformation. Just i ett enskilt fall är det nästan omöjligt för mig att säga om något har gått fel eller om det missats på något sätt. Men det jag kan säga är att polisen jobbar med flera av de här tipsen i dag.

”Inte möjlighet att göra precis allting”

Är inte sådana här fall, när det handlar om väldigt unga personer, prioriterade?

– Jo absolut. Det finns särskild lagstiftning för att hantera brott mot barn snabbare och vi följer det noga. Sen prioriterar vi bland alla ärenden. Jag tror alla känner att vi har en brottsutveckling där vi är väldigt offensiva för att jobba mot de gäng som vill etablera sig och tjäna pengar på narkotika och annan våldsbrottslighet i länet. Och det finns tyvärr inte möjlighet att göra precis allting hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.