Uppdrag granskning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det blir ett grupptryck”. Vad är vapes och hur har det lett till att unga utnyttjas? Spela klippet för att höra Uppdrag gransknings reporter förklara. Foto: SVT

Flickornas vittnesmål – så utnyttjas unga sexuellt för vapes i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Män lockar barn med e-cigaretter, så kallade vapes, i utbyte mot sex. Uppdrag granskning har tagit del av berättelser från ett 20-tal flickor, alla kan vittna om fenomenet. ”Rebecka” var 12 år när hon blev utsatt.
– Han ville komma i min mun, berättar hon.

I reportaget ”Vapes mot sex” undersöker Uppdrag granskning vad som hänt i trakterna kring Sundsvall, där ett larm gick ut för ett par år sedan – om män som utsatt flickor för övergrepp i samband med köp av vapes.

Fältassistenter såg hur vapes blivit populärt bland unga. I butik gäller åldersgränsen 18 år – men de används öppet av ungdomar i tidiga tonåren, berättar fältassistenten Farhang ”Farre” Nijad.

– De konsekvenser vi ser är framför allt att langningen ökar. Man måste vända sig till fler vuxna personer för att få det här utköpt.

De yngsta 12 år

Uppdrag granskning har tagit del av berättelser från ett 20-tal flickor i Sundsvallstrakten som vittnar om att män lockat med vapes mot sex. Det kan börja med kramar för att sen övergå till rena våldtäkter.

En flicka berättar om hur hon erbjöds tio vapes mot en avsugning.

I flera fall har flickorna varit under 15 år när övergreppen skett. De yngsta 12 år.

Kontakt via Snapchat

Förra året dömdes ”Dennis”, en man i 30-årsåldern, för bland annat våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande. Alla målsägande var 15 år eller yngre. Lockbetet var vapes i utbyte mot sex.

Som i många av fallen startade kontakten via Snapchat – och övergreppen skedde ofta i hans bil. ”Ida” berättar hur mannen ville att hon och hennes kompis skulle ha mjukiskläder på sig för att han lättare skulle kunna ta på dem.

– Man vågade liksom inte säga ifrån. Man blev rädd och stum.

”Ida” var en av flera målsäganden under rättegången. Mannen dömdes mot sitt nekande och fick fängelse i fem och ett halvt år.

Fältaren: Knäpptyst

Granskningen visar att det finns minst ytterligare en man som verkar ha utsatt flickor för övergrepp när de velat köpa vapes.

Texten på bilden innehåller privata och potentiellt stötande meddelanden. Det är en delad bild med en ung flicka som håller en mobiltelefon, åtföljd av textmeddelanden där det står: Tagit på henne medan han runkat, 10 vape. Under bro i. Sugit av. Dealen var att båda skulle suga av. Tagen på och han runkat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om du suger av mig till jag kommer i min bil kan du få 15 vapes.” Hör ”Rebecka” berätta om övergreppet hon bevittnade. Foto: SVT.

– Jag hade inte varit nära nån kille. Alltså jag hade aldrig pussat någon heller. Jag känner mig så äcklig, säger ”Rebecka” som var 12 år när hon ska ha blivit utsatt av den andra mannen.

Strax före publicering får Uppdrag granskning uppgifter om att polisen dragit igång flera ärenden som rör mannen, två av dem handlar om yngre flickor.

En åklagare är inkopplad och utredning pågår.

Fältassistenten Farhang ”Farre” Nijad lämnade in ett underlag till polisen om mannen för över ett halvår sen.

Han menar att ungdomarna tappat tilltron till vuxna.

– Så fort vi försöker snappa upp en ledtråd i en ungdomsgruppering – ”Du pratar om en av dina kompisar som har sålt sex för att få vapes” – då blir det knäpptyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.