Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hans händer var överallt” – hör Maria berätta om händelsen som fick henne att anmäla landslagsryttaren. Foto: Bildbyrån/SVT

FEI: Landslagsryttaren skyldig till sexuella trakasserier

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Maria anmälde landslagsryttaren som gett sig på henne och tagit på hennes bröst och rumpa. Men Svenska ridsportförbundet agerade inte, vilket Uppdrag granskning och SVT Sport tidigare berättat. Nu slår internationella ridsportförbundet, FEI, fast att landslagsryttaren har gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. Straffet är sex månaders avstängning, böter och en varning.

– Hans händer var överallt på mig. Han fortsatte kyssa mig när jag försökte dra mig ur hans grepp. Jag kände mig extremt instängd, berättade Maria nyligen i Uppdrag granskning.

Maria, som är ett fingerat namn, var anställd i ryttarens stall. Hon gjorde som Svenska ridsportförbundet uppmanar utsatta att göra – hon anmälde händelsen. 

Men Disciplinnämnden, förbundets bestraffningsorgan, fick aldrig hantera ärendet.

– Vi bedömde det som en värdegrundsrelaterad fråga och därför så bad vi juridiska utskottet titta på det, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska ridsportförbundet.

Men Maria fick efter några dagar ett sms från förbundet att ryttaren nekade och att anmälan lades ned.

Ryttaren anmäldes igen

Tre år senare anmälde en annan kvinna samma ryttare. Både till det svenska och till det internationella ridsportförbundet FEI i Schweiz.

FEI Safeguarding stängde i höstas av ryttaren under tiden han utreddes för psykiska övergrepp och sexuella trakasserier. Det svenska förbundet måste då följa det internationella och stängde också av ryttaren. 

Även Maria gjorde då en anmälan till FEI. Efter utredning drev FEI Safeguarding ärendet till FEI Tribunal. Båda kvinnorna har nyligen vittnat och tribunalen har nu beslutat om en avstängning för landslagsryttaren i sex månader. Han får även en varning för sitt beteende och ska betala böter på närmare 30 000 kronor. 

– Det är skönt att någon trodde mig efter att jag blivit sviken av Svenska ridsportförbundet, säger Maria som hoppats på ett hårdare straff av FEI Tribunal.

– FEI:s jurist ville att han skulle stängas av i två år så det var vad jag hoppades på. Jag tycker sex månader är lite milt, säger den andra anmälande kvinnan.

Nekar till anklagelserna

Ryttarens tillfälliga avstängning har pågått i sex månader och avstängningen har därför redan avverkats, meddelar FEI Uppdrag granskning. 

Tribunalens fullständiga beslutsmotivering är inte klart och FEI:s jurist vill därför inte kommentera beslutet i nuläget. Av samma orsak vill heller inte landslagsryttaren kommentera beslutet. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Så fungerar Ridsportförbundets bestraffningssystem

Man kan anmäla ett missförhållande till sitt distriktsförbund eller till Medlemsombudsmannen. 

För de flesta specialidrottsförbund finns det tre instanser som hanterar anmälningar: 

Distriktsförbundet – Idrottens “tingsrätt”. 

Fattar beslut om bestraffning enligt 14 kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar. Preskriptionstiden är två månader. År 2019 infördes begreppet “allvarliga kränkningar”, som rör exempelvis grova våldsbrott – preskriptionstid tio år. 

Beslutet kan överklagas till Din. 

Disciplinnämnden (Din) - Idrottens “hovrätt”. Förbundsnivå. 

Beslut kan överklagas till Rin. 

Riksidrottsnämnden (Rin) -Idrottens ”högsta domstol”.  

Riksidrottsförbundsnivå. 

Svenska ridsportförbundet har valt att ha ett Juridiskt utskott. Där hanterar man administrativa beslut och brott mot värdegrunden. Kapitel 15 i Riksidrottsförbundets stadgar.  

Dessa beslut går normalt sett inte att överklaga till Riksidrottsnämnden.  

Om man anmäler direkt till Medlemsombudsmannen beslutar ordförande i förbundsstyrelsen om ärendet ska hanteras i Juridiska utskottet eller i Disciplinnämnden.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.