I höstas stängdes en svensk landslagsryttare av från tävlingar och landslagsuppdrag efter en anmälan om sexuella trakasserier. Anklagelserna mot ryttaren var inte nya för Svenska ridsportförbundet. Redan 2019 kontaktade Maria förbundets medlemsombudsman och berättade om en sen kväll då hon arbetade i landslagsryttarens stall.
– Han tog på mina bröst, och på min rumpa. Jag försökte dra mig ur hans grepp men då höll han fast mig, berättar Maria som egentligen heter något annat.
Ett par dagar senare fick hon ett sms från medlemsombudsmannen om att utredningen lagts ned då ryttaren nekat till anklagelserna.
Se reportaget: ”Ligg inte med dina elever”
Svenska ridsportförbundet ordförande Ulf Brömster kan inte svara på om det gjordes någon utredning efter Marias anmälan.
– Bedömningen var att de inte kunde ge några sanktioner, säger Ulf Brömster.
Några år senare anmälde ytterligare en ung kvinna samma man för sexuella trakasserier och psykiska övergrepp både till Svenska ridsportförbundet och till det internationella förbundet FEI.
Ryttaren har tävlingsförbud
FEI stängde i höstas av ryttaren under utredning, varpå svenska förbundet också måste stänga av honom.
Maria har också anmält ryttaren till FEI och hennes vittnesmål ingår nu i utredningen.
Skillnaden mot hur Svenska ridsportförbundet arbetar är stor. I Sverige ansvarar den som anmäler själv för att samla in bevis och preskriptionstiden är två månader i de flesta fall.
På FEI:s avdelning för säkerhet i Schweiz jobbar tre jurister på ett liknande sätt som åklagare. De bedömer om det finns tillräckliga bevis för att pröva fallet i förbundets domstol och har ingen preskriptionstid som hindrar dem från att ingripa. Aine Power, biträdande juridisk chef på FEI, vill inte kommentera fallet med den svenska landslagsryttaren, men berättar om vilka straff domstolen kan döma till.
– Straffen kan bli allt från en varning till livstids avstängning från all ridsport.
I förra veckan var Marias och 19-åringens fall uppe i FEI:s domstol, men något beslut är inte fattat ännu. Båda kvinnorna har polisanmält ryttaren. Polisen har lagt ned Marias ärende men 19-åringens anmälan utreds fortsatt. Ryttaren bestrider alla anklagelser och vill inte ge någon kommentar.
Så fungerar Ridsportförbundets bestraffningssystem
Man kan anmäla ett missförhållande till sitt distriktsförbund eller till Medlemsombudsmannen.
För de flesta specialidrottsförbund finns det tre instanser som hanterar anmälningar:
Distriktsförbundet – Idrottens “tingsrätt”.
Fattar beslut om bestraffning enligt 14 kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar. Preskriptionstiden är två månader. År 2019 infördes begreppet “allvarliga kränkningar”, som rör exempelvis grova våldsbrott – preskriptionstid tio år.
Beslutet kan överklagas till Din.
Disciplinnämnden (Din) - Idrottens “tingsrätt”. Förbundsnivå.
Beslut kan överklagas till Rin.
Riksidrottsnämnden (Rin) -Idrottens ”högsta domstol”.
Riksidrottsförbundsnivå.
Svenska ridsportförbundet har valt att ha ett Juridiskt utskott. Där hanterar man administrativa beslut och brott mot värdegrunden. Kapitel 15 i Riksidrottsförbundets stadgar.
Dessa beslut går normalt sett inte att överklaga till Riksidrottsnämnden.
Om man anmäler direkt till Medlemsombudsmannen beslutar ordförande i förbundsstyrelsen om ärendet ska hanteras i Juridiska utskottet eller i Disciplinnämnden.