Hösten 2015 väljer Karlstads kommunledning ut it-bolaget My Life Diary som köpare av det gamla stadshuset. Bakom bolaget står entreprenören och Karlstadsonen Mikael Solberg.
Företaget har storslagna planer. De säger att de ska bli “nya Facebook” och beskriver en möjlig framtid med svindlande 100 miljoner kunder. Drömmar om hundratals nya jobb väcks i Karlstad.
Men affären möts av stark kritik när det står klart att it-bolaget får köpa stadshuset utan konkurrens och budgivning. Detta trots att kommunen har flera andra spekulanter, däribland företagaren Gert Carlsson:
– Det var känt sedan tidigare att det skulle säljas, men alla trodde att det skulle gå via en mäklare. Hela branschen trodde att det skulle gå via en mäklare, säger Gert Carlsson, vars företag äger flera fastigheter i Karlstad.
“Ett intressant koncept”
Stadshuset har värderats till 104 miljoner kronor, respektive 51 miljoner kronor. Även prislappen väcker frågor, då kommunen säljer för den lägsta av de två värderingarna.
– Kommunen tyckte samlat att det här var ett intressant koncept, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M), som tillsammans med KD:s kommunalråd Peter Kullgren drev igenom försäljningen av stadshuset.
Men Uppdrag granskning kan avslöja att det bakom försäljningen finns en nära vänskapsrelation mellan entreprenören Mikael Solberg och en annan central person i affären: Göran Österman.
Österman leder det regionala projektet Business Värmland, som finansieras med skattemedel från Region Värmland och EU. Syftet är att försöka få fler företag att etablera sig i länet – i det här fallet My Life Diary.
– Det var via Business Värmland som den här etableringen kom in. Då blir det att vi inte riktigt har samma koll som vi har i andra fall, säger Fredrik Nilson, chef för Markavdelningen på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstad kommun.
Vad var Göran Östermans linje, vad drev han?
– Att den här processen skulle flyta på i bra tempo. Att det inte skulle fastna någonstans, säger Fredrik Nilson.
Till tidningen NWT säger Österman om affären att “vill man få hit företag som investerar måste det finnas en sockerbit att locka med. Stadshuset var en sådan.”
Vänner sedan 20 år tillbaka
Samtidigt som Göran Österman och Business Värmland jobbar för att Mikael Solbergs bolag ska få köpa stadshuset, umgås de två privat som vänner.
Uppdrag granskning har fått tillgång till bilder som visar Österman och Solberg på en golfresa till Mallorca 2018 och en skidresa till Verbier i Schweiz 2016. Den sistnämnda resan görs bara en dryg månad efter att beslutet att sälja stadshuset till Solbergs bolag klubbats i teknik- och fastighetsnämnden.
Vänskapen bekräftas av Mikael Solberg.
– Jag känner Göran sedan 20 år tillbaka.
Privat?
– Ja, absolut. Både privat och i jobbet.
“Jag öppnade dörren för det”
När Uppdrag granskning konfronterar Göran Österman försvarar han sitt agerande.
Du hjälpte din vän att köpa stadshuset helt enkelt?
– Nej, det gjorde jag inte. Jag hjälpte min vän att träffa Karlstad kommun och att de fick igång en dialog och diskussion om det, sedan har vi inte varit med. Det är politikerna som gör värderingen om man ska sälja eller ej, det är inte Business Värmland. Jag hjälpte Mikael med kontakter och det är det vi ska göra, säger Göran Österman.
För att få köpa stadshuset?
– Ja, i det här fallet. Jag öppnade dörren för det, men jag menar det är vårt jobb.
Du ser inga problem med att ni har en lång vänskapsrelation?
– Nej, det ser jag inte. Mitt mål är att försöka skapa mycket sysselsättning och bra företag i Värmland, säger Göran Österman.
Olle Lundin, professorn i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, reagerar starkt när han får ta del av Uppdrag gransknings avslöjande:
– Jag vet inte vad man ska säga. Man brukar ju prata om solen i Karlstad, men här var det ju uppenbart nattsvart i Karlstad. Det här är en ganska förskräcklig historia.
Men Business Värmlands uppgift är väl just att skapa förutsättningar för nya jobb och företag?
– Absolut, man får skapa jobb på ett generellt plan, men du får inte ge present till ett företag för att de ska komma hit och fixa jobb. Det är uttryckligen förbjudet i kommunallagen, säger Olle Lundin.
Bolaget i konkurs
Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) ser inte något problem med Österman och Solbergs vänskap.
– Det är väl bra om folk är vänner istället för motsatsen. Till mig har det inte framkommit något som skulle vara ett problem i det här fallet. Det vill jag gärna ha reda på i så fall, säger Nisser, själv medlem i styrgruppen för Business Värmland.
I september 2019 sattes it-bolaget i konkurs av Värmlands tingsrätt, efter att inte ha betalat ut löner under flera månader. Stadshuset ingick inte i konkursen, utan ägs idag av ett fastighetsbolag frikopplat från it-bolaget. Fastighetsbolaget ägs fortfarande av Mikael Solberg och andra delägare.
I ett mejl till Uppdrag granskning skriver Mikael Solberg att eftersom han och Göran Österman varit vänner i 20 år har de naturligtvis betalat för varandra i olika sammanhang. Men han avfärdar att någon vänskapskorruption ska ha förekommit.
Göran Österman tillägger att han inte arbetar på uppdrag av Karlstad kommun och inte har haft något med beslutsprocessen kring försäljningen att göra.
Reportaget Vännerna och stadshuset sänds onsdag 15 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.
Fotnot:
För att gå kritikerna till mötes avtalade kommunen in att it-bolaget ska betala mer i framtiden, om stadshuset görs om till bostäder eller butik. Hittills har ingen tilläggsköpeskilling betalats in till kommunen.