• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Christina Kihlström, journalistförbundets klubbordförande på Hallands nyheter, tycker att Stampens agerande talar för girighet. Foto: SVT

Halverad personalstyrka sedan Stampen tog över

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När Stampen köpte Hallands nyheter 2005 var det en av landets mest lönsamma lokaltidningar. Nu har de gamla lokalerna blivit för stora, och det som tidigare var tidningens hjärta är idag ett övergivet kontor.

Det är lite sorgligt att se att en lokal kan bli så tom, som var så full av liv för bara något år sedan, säger Christina Kihlström, journalistförbundets klubbordförande på Hallands nyheter.

Stampen har fått kritik för dåliga affärer, aktieutdelningar och höga löner. Koncernen växte fort och expanderade genom att köpa med lånade pengar. Konsekvenserna för Hallands nyheter har varit tydliga. Under de senaste fem åren har antalet journalister halverats från 60 till ungefär 30 anställda på redaktionen.

UG – Tidningsspelet

Numer skrivs mycket av tidningens material i Göteborg och redigeras i Trollhättan. I Falkenberg märker även läsare av en förändrad tidning.

Det har ju gått jättesnabbt. Man kan inte säga exakt när men det är ju under de senaste åren. Det är klart att det har mycket med ägarskapet eller hopkopplingen med Göteborgsposten och Hallandsposten att göra att den är mindre självständig, säger Magnus Wernersson, vd för Falkenbergsrevyn.

”Det talar för girighet”

Tittar man på boksluten 2007-2013 för Hallandsposten och Hallands Nyheter kan man se att de har lämnat ifrån sig mer pengar till Stampen än de gjort i rörelseresultat (efter finansnetto). De har gjort 195 miljoner kronor i resultat, men betalat ut 185 miljoner i aktieutdelning. Dessutom har de betalat ytterligare 80 miljoner kronor i så kallat koncernbidrag uppåt i systemet. Nästan allt som tidningarna har tjänat under de här åren har alltså gått vidare till moderbolagets aktieutdelning.

Det är en ledning som inte brytt sig om att det är en tidning man ska göra utan man bryr sig om hur mycket pengar man själv kan få ut istället. Det talar för girighet, säger Christina Kihlström.

Peter Hjörne, Stampens huvudägare och styrelseordförande, håller inte med om att de från koncernens sida varit giriga.

Jag kan inte påstå att vi har brandskattat de lokala tidningarna, snarare gett dem möjligheter att delta i utvecklingsprojekt som de sannolikt inte hade haft råd med, säger han.

Reporter: Ni har inte mjölkat lokaltidningarna?

Nej absolut inte. Det finns ju inget egenvärde att sitta och förflytta pengar och att mjölka dem. Det är inte så det fungerar, säger han.

Peter Hjörne har en annan förklaring till nedskärningarna på de lokala tidningarna.

Nu är det ju så att alla tidningarna, också de små, har tappat i intäkter och i prenumerationer. Detta gäller generellt för hela koncernen och för hela branschen – och internationellt. Det är ju det som är problemen, inte hur pengarna möjligtvis har åkt fram och tillbaka. Det är inte så att de har fått betala för dåliga affärer, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tidningsspelet

Mer i ämnet