Kvinnor som jobbar som nagelskulptörer i Sverige och Vietnam vittnar om att det kostar omkring 200 000 kronor att få arbetstillstånd och komma till Sverige. Foto: SVT

Handel med svenska arbetstillstånd pågår – framför ögonen på myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tre kvinnor som jobbat för en av Sveriges största nagelkedjor, Five five nails, vittnar för Uppdrag granskning om att ha fått betala omkring 200 000 kronor för att få arbetstillstånd i Sverige. Dessutom har kvinnornas lön, enligt dem, varit betydligt lägre än vad det sett ut som på pappret. Och systemet är välkänt hos svenska myndigheter.

Thu vittnar om hur det gick till när hon kom från Vietnam till Sverige för att jobba för kedjan Five five nails.

Hon berättar att en avlägsen släkting kom med erbjudandet – nästan 200 000 kronor skulle hon betala för att få arbetstillstånd i Sverige. Hon visar sms med en bekräftelse på att pengarna kommit fram.

Nagelfixarna

Varför betalade du så mycket?

– Han talade om för mig att jag kunde tjäna 2500 till 3000 dollar i månaden. Jag räknade med att om jag betalade honom och ordnade alla papper så kunde jag komma hit och jobba och tjäna in de pengarna, säger Thu.

Men när hon väl kom fram var lönen betydligt lägre. Hon berättar att hon varje månad fick in en schysst lön på kontot – men fick betala tillbaka en stor del av den till sin chef. Ett system som ytterligare två kvinnor vittnar om.

Salongen som Thu arbetade för uppger att det handlar om lån, matkostnader och pengar som de hjälpt henne att skicka till familjen i Vietnam. Det menar Thu och hennes anhöriga är felaktigt.

Berättar öppet om kostnaden

För att få ett arbetstillstånd i Sverige krävs att en arbetsgivare utfärdar ett så kallat arbetserbjudande till en person utomlands. Med det begär man sedan ett arbetstillstånd hos Migrationsverket som, om det godkänns, gäller i som mest två år.

Kvinnorna som Uppdrag granskning varit i kontakt med vittnar om att det i Vietnam anses helt normalt att betala för att få ett arbetstillstånd. För att ta reda på om uppgifterna stämmer reser Uppdrag gransknings team till huvudstaden Hanoi. Där berättar kvinnor på nagelsalonger öppet om att ett arbetstillstånd i många fall kostar över 200 000 kronor.

Dessutom bekräftar en chef för en skönhetsskola att han kan hjälpa sina studenter att komma till europeiska länder genom att de betalar en summa pengar. Enligt honom omkring 300 000 – 400 000 kronor.

“Kan enkelt tjäna flera hundra tusen kronor”

Jerk Wiberg på gränspolisen stöter ofta på arbetstagare som betalat för att komma till Sverige.

– Det måste naturligtvis vara väldigt frestande för en arbetsgivare att utnyttja detta, när man ser att du kan enkelt tjäna flera hundra tusen kronor på att utfärda något sådant här.

Om arbetstagaren klagar kan företaget avsluta anställningen och därmed upphör arbetstillståndet och personen måste lämna landet. Kvinnorna som jobbat för nagelkedjan Five five nails vittnar om uppsägningar, hot och förlorade arbetstillstånd efter att de klagat på arbetsvillkoren.

– Det kan ju knappast ha varit meningen när man tillskapade den här möjligheten för arbetsgivare att lämna ut såna här arbetserbjudanden, det kan inte ha varit meningen att man skulle kunna göra business utav det, säger Jerk Wiberg på gränspolisen.

Känner till systemet med lönerna

På Skatteverket ser man hur arbetsgivare lärt sig att utnyttja systemet kring arbetskraftsinvandring säger Conny Svensson, nationell samordnare.

– Roten till detta är väl ett regelverk som många gånger på pappret ser väldigt bra ut men i själva verket fungerar det inte. Många av de som jobbar med den här typen av verksamheter och organiserar den, de är bättre på att hantera hur det här fungerar mellan olika myndigheter än myndigheterna själva.

Enligt Conny Svensson upptäcker man handeln med arbetstillstånd i sina utredningar och kontroller. Man har även kännedom om att anställda i nagelbranschen måste skicka tillbaka delar av sin lön till sin chef.

Det här pågår dag ut och dag in i Sverige 2019 och ni kan inte göra något åt det?

– Vi måste kraftsamla tillsammans kring detta. Vi har väldigt svårt från Skatteverket att närma oss detta med de verktyg vi har – men tillsammans med andra myndigheter har vi betydligt bättre förutsättningar för att kunna göra någonting åt det.

Salongerna i Five five nails drivs som egna företag, med någon form av franchise-kontrakt med kedjan. Ett ombud för Five five nails svarar i ett mejl till Uppdrag granskning att uppgifterna om att deras anställda fått köpa sina arbetstillstånd inte stämmer.

Ombudet skriver att grundaren, Wing Luu, kommer att säkerställa att rekryteringsprocessen följer svensk rätt – och att kollektivavtal följs.

Uppdrag gransknings reportage Nagelfixarna sänds i SVT1 onsdag 13 februari 20.00 och finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nagelfixarna

Mer i ämnet