Avelshöns i svensk kycklingproduktion med plockade fjädrar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se avelshönsen som hålls med stränga foderrestriktioner på slutna anläggningar. Varning för obehagliga bilder. Foto: SVT/Djurrättsalliansen

Hönor äter varandra levande i svenska kycklingindustrin

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sargade hönor med fjäderlösa partier som pressas så hårt att de äter varandra levande. Nu kan Uppdrag granskning avslöja vad som händer bakom stängda dörrar i den svenska kycklingindustrin. Tillväxten på avelshönor kontrolleras med mycket strikta foderrestriktioner.

– Min uppfattning är att det här förmodligen är det största djurskyddsproblemet vi har inom all djuruppfödning, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.

Filmer inifrån en sluten anläggning i Skåne där avelsdjuren hålls visar svårt sargade fåglar som äter varandra levande. Enligt forskarna är det ett onormalt och aggressivt beteende som kan kopplas till stress orsakat av hunger. 

– Det här är fruktansvärt. Så här får det inte se ut, säger professor Per Jensen. 

Kycklingens pris

99 av 100 kycklingar som säljs i Sverige är av kycklingsorten Ross308. Den är framavlad för att växa snabbt och kan slaktas redan efter 35 dagar. De snabbväxande generna orsakar problem för avelsdjuren, alltså hönorna och tupparna. 

”Ett djurlidande”

De hålls vid liv i 400 dagar och tvingas leva på en mycket begränsad mängd foder för att inte växa mer än vad deras kroppar klarar av. 

– Det enda de egentligen vill är att äta, men de får de inte. Därför blir det ett djurlidande, säger lektor Jenny Yngvesson, på SLU som forskat på kycklingarnas tillväxt.  

Europeiska forskare har slagit larm till EU-kommissionen om de djurskyddsproblem som produktionen med kycklingsorten Ross308 innebär för avelsdjuren. Flera andra länder har gått över till att satsa på långsamtväxande kycklingar och nu larmar experter om att Sverige måste tänka om för att värna djuren. 

Filmer inifrån kycklingjättens anläggning

Filmerna är inspelade på en avelsanläggning som ägs av det multinationella företaget Aviagen. Bolaget dominerar marknaden och står bakom aveln till i stort sett all kyckling som säljs i Sverige. Vid flera tillfällen de senaste åren har länsstyrelsens djurskyddsinspektör anmärkt på allvarliga brister i Aviagens djurhållning. Företaget har, med hänvisning till smittskyddsskäl, nekat Uppdrag granskning att filma inne i någon av deras 13 anläggningar i Skåne. Inte heller har de velat visa egna bilder. För att kunna visa vad som sker bakom de slutna dörrarna i svensk kycklingindustri publicerar Uppdrag granskning filmerna som är inspelade av en person från Djurrättsalliansen som tagit anställning för Aviagen.

Vd tvingas bort

Ingen representant från bolaget Aviagen Swechick AB har under granskningen låtit sig intervjuas. Kort före publiceringen av reportaget “Kycklingens pris” meddelar företaget via mejl att deras vd sedan 28 år tillbaka tvingas avgå. Aviagen erkänner brister i sin djurhållning. 

Branschorganisation Svensk fågel har fått ta del av filmerna som forskare menar visar på ett djurlidande, men de har valt att inte kommentera innehållet.  

– Generellt så har de svenska djuren här i Sverige det väldigt bra, säger Maria Donis, vd på Svensk fågel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kycklingens pris

Mer i ämnet