Sofia berättar för Uppdrag granskning om vad som hände en kväll när hon var ute och firade att en kompis tagit körkort.
– Vi blev bara matade med dryck en hel kväll. Det var jättemycket, verkligen. Jag var jätteberusad.
Bartendern är flera år äldre än henne, berättar hon. De har pratat tidigare och han har hört av sig inför helgen och frågat om hon ska ut. Hon beskriver honom som en ”supertrevlig kille”. När han säger att bussarna har slutat gå för natten och att han kan hjälpa henne att fixa ett hotellrum tycker hon inte att det är särskilt konstigt. Men det förändras snabbt när de kommer till hotellrummet.
– Han hade med en jättestor väska. Så han ställde den väskan bredvid sängen. Jag tänkte bara att “vem har med en sån stor väska liksom?”
Rep och handklovar
Han är snart ”på henne”, berättar hon. Men hon vill inte ha sex. Hon är väldigt berusad, trött och vill sova. De går och lägger sig, hon tänker att det är okej att sova tillsammans. Men så blir det inte. Sofia berättar att mannen öppnar väskan och hon ser då rep och handklovar.
– Jag känner hur han tar tag i mina händer och börjar dra dem bakåt. Han binder fast mina händer så att jag inte kan röra dem. De satt ihop, fast bakom ryggen.
Sofia beskriver ett brutalt övergrepp, men hon inte vet hur länge det pågår. Till och från under ett par timmar, gissar hon.
– Han var väldigt hårdhänt, på de flesta sätten och han ströp mig liksom, så jag tappade andan. Jag fick slå honom flera gånger för att hinta att nu dör jag om du fortsätter. Och jag sa nej flera gånger.
Hur reagerar han då?
– Det är liksom svart. Han hör ingenting. Han tolkar ingenting av det jag säger. Det är som att han inte lyssnar. Jag fick ingen reaktion på något av det jag sa.
“Jag tänkte först att det var mitt fel”
Sofia berättar att hon till slut ger upp.
– Då bara stängde jag av istället. Så jag blev tyst. Jag kände hur jag grät, det bara rann ner. Jag kände att då låter jag det vara och så väntar jag på att det är slut.
Var du rädd?
– Jag var jättejätterädd. Och så jag tänkte bara – hur hamnade jag här? Jag tänkte först att det var mitt fel för att jag gick med på att följa med honom.
Efter att ha legat i sin säng i en vecka efter händelsen berättar hon för sin mamma. De åker till sjukhuset som kontaktar polisen. Men Sofia gör inte någon anmälan, trots uppmaning från polisen. Istället tar hon så småningom hjälp av psykologer och stödcentrum.
Rättsprocess hjälper inte alltid
Sofia är inte ensam om att inte anmäla. Inget annat brott mot enskild person har ett så stort mörkertal som sexualbrott – enligt Brottsförebyggande rådet, Brås, trygghetsundersökning från 2017. Där ingår alltifrån lindriga till grova sexualbrott som våldtäkt.
– För många är inte en rättsprocess det som hjälper dem att komma över händelsen eftersom du måste berätta igen om integritetskränkande händelser. Då försöker man hantera det på annat sätt, säger Caroline Mellgren, docent i kriminologi på Malmö Universitet.
Enligt Mellgren visar forskning att ju mer ett övergrepp stämmer med en rådande ”våldtäktsmyt” – det vill säga en okänd gärningsman som våldtar en nykter kvinna på en plats som hon inte kan klandras för att befinna sig på – desto större chans att man anmäler.
”Inga brott är mer eller mindre värda”
Forskningen visar också att om man har någon slags relation med gärningsmannen, själv är onykter och eventuellt har följt med personen frivilligt är det inte ovanligt med skuld- och skamkänslor. Risken är då större att man inte anmäler, menar Caroline Mellgren.
– Så ska man ju naturligtvis inte känna. Det finns inga brott som är mer eller mindre värda. Alla har rätt till upprättelse, förståelse och rätt mottagande och ska inte skuldbeläggas. Jag ska få gå var jag vill utan att riskera att bli våldtagen.
Sofia har en vän som polisanmält ett övergrepp, men det ledde inte vidare till åtal.
– Det tog väldigt lång tid för henne och sen lades det ner. Jag har ingen aning om varför. Jag skulle inte säga att det är därför jag inte anmält, men det känns bara som att det är en lång och onödig process att gå runt och tänka på något som man bara vill glömma.
Sofia heter egentligen något annat.
Reportaget Utredning nedlagd sänds onsdag 13 mars. Du kan se det redan 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.
Fakta: Så gör du om du utsätts för sexualbrott och vill polisanmäla
• Ta tillvara på kläder, lakan och exempelvis hårstrån för att polisen ska kunna hitta dna eller andra spår.
• Polisen kan hjälpa till med spårsäkring och se till att du får en får läkarundersökning om du kontaktar dem direkt efter händelsen.
• Om du inte vill anmälan är det viktigt att du ändå gör en läkarundersökning och sparar eventuella bevis, ifall du ändrar dig senare.
• Undersök dig så snart som möjligt på en akutmottagning, gynekologisk mottagning eller vid någon av de specialiserade mottagningar för våldtäktsoffer som finns på vissa orter.
• Sjukvårdspersonal tar olika prover som kan vara viktiga bevis i en rättegång. Eventuella skador dokumenteras och fotograferas.
• Du är inte skyldig att polisanmäla. Men anmälan är nödvändig för att du ska kunna få ersättning från Brottsoffermyndigheten i de fall gärningsmannen inte kan bindas till brottet.
Källa: Polisen.se