Unika bilder och filmer inifrån en mjölkgård i Hälsingland – som varje vecka levererar tiotusentals liter mjölk till Arla – avslöjar magra djur, döda djur som kan vara en smittskyddsrisk och en extremt smutsig miljö inne i ladugården.
En av männen som tidigare arbetat på mjölkgården vittnar om en speciell händelse. En ko hade, enligt honom, fått en svår skada på benet som hon fick stå obehandlad med under tre veckor.
Mannen tog vid tillfället en bild på kons skada.
– Det var ett öppet sår ända in på skelettet, men ingen gjorde något. Normalt sett hade man avlivat en sådan ko. Men vi beordrades att mjölka henne som vanligt, säger han.
Benet gick av
Enligt den utländska arbetaren avlivades kon till slut, efter att benet hade gått av.
– Jag tror att någon annan ko trampade på henne så att benet gick av. Hon avlivades först när hon inte kunde resa sig, säger han.
Margareta Stéen, docent i veterinärmedicin på Nationellt centrum för djurvälfärd vid SLU, har tillsammans med en kollega noga undersökt bilden och konstaterat att såret hade börjat ruttna.
– Vi vet ju inte om det har varit någon veterinär ute på det här, men det ser ju inte ut som det, då skulle det varit åtgärdat. Det är ett stort lidande, det måste ju göra otroligt ont och vara fruktansvärt smärtsamt för det här djuret.
“Ta in djuren”
Enligt Margareta Stéen är hanteringen av den skadade kon ett brott mot djurskyddslagen.
– Kanske även mot brottsbalken, då är det två års fängelse egentligen, säger hon.
En annan man som arbetade på gården under en kort period visar också en bild han tagit. Den togs sommaren 2018 och visar en extremt mager mjölkko.
Pratade du med ägaren om de här problemen?
– Ja, jag har pratat med honom och jag skickade även bilderna till honom.
Vad sa han då?
– Att ta in djuren så att grannarna inte skulle de dem.
Att gömma dem menar du?
– Ja.
Arla: Vill inte diskutera enskild
Mjölkgårdens ägare vill inte svara på frågor om djurhållningen.
Arla svarar att de inte vill diskutera en enskild individ men skriver i ett mejl att de litar på Länsstyrelsens kontroller och avvaktar den förundersökning som pågår efter att en anmälan om djurplågeri och miljöbrott kommit in mot gården.
Arla skriver också att de nyligen gjort en revision som inte visade på några allvarliga brister.
Missa inte veckans Uppdrag granskning
Reportaget Arlagården sänds onsdag 29 januari. Du kan se det 12.00 på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.