Foto: SVT

”Ingen vill tro att matchfixning finns i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Hur fick du idén till reportaget?

För två år sedan gjorde vi ett par program om uppgjorda matcher i Sverige. Sedan dess har jag arbetat vidare med detta. Nu hade jag nya uppgifter.

UG – Matchfixaren

Dels kunde vi kartlägga flera matchfixare som hade kontakter med fotbollsspelare och domare. Samtidigt såg jag att polisen hade bra material, avslöjande telefonavlyssningar och spaningsbilder, som visade vad som pågår inom fotbollen. Ändå lade åklagaren ned de flesta utredningar, när inte brott kunde bevisas, vilket väckte mitt intresse.

Hur arbetade du – vilka arbetsmetoder använde du?

Jag begärde ut samtliga nedlagda polisutredningar som gällde matchfixning. Utifrån det materialet fann vi det intressant att framför allt kartlägga en av de matchfixare som finns i Sverige. Vi kunde kartlägga telefonsamtal och transaktioner mellan matchfixare och fotbollsspelare.

Dessutom fann vi att fotbollsdomare fanns med i hans kontaktnät.

Vilka typer av källor använde du?

Muntliga källor. Förundersökningar på polisen. Domar på Tingsrätten. 

Stötte du på några problem? I så fall vilka?

Det största problemet är att ingen vill tro att matchfixning finns i Sverige. Och absolut inte i min klubb.

Bevisen för matchfixning är svåra att få fram. Mycket material är sekretessbelagt. En del polismaterial, som telefonavlyssningar, är raderade.

Fotbollsklubbar är ytterst ovilliga att prata om det här, eftersom det skulle kunna ge dålig reklam ifall deras klubb sammankopplas med matchfixning. Ett agerande som jag kan förstå samtidigt som jag blir väldigt frustrerad. Till exempel, tränare som vet att deras spelare varit hotade och tvingade att påverka matcher, vill inte berätta om detta. Här måste klubbarna ändra sitt synsätt. Vågar ingen prata om vad som händer, kan vi aldrig stoppa matchfixarna.

Vilka deltog i arbetet?

Reporter: Magnus Svenungsson.

Producent: Axel Gordh Humlesjö.

Redaktör: Peter Bagge.

Fotografer: Stefan Bååth, Magnus Tingman, Torkel Wennman, Janne Eliasson

Redigerare: Kicki Niemi

Hur lång tid tog arbetet?

Jag har arbetat med ämnet matchfixning i över två års tid. Det här reportaget tog fyra månader att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Matchfixaren

Mer i ämnet