Det var i januari i år som Uppdrag granskning kunde avslöja att ett 40-tal Kamerunier lockats till Sverige för att jobba som skogsplanterare. På pappret såg allt bra ut, men väl på plats ändrades förhållandena och de fick jobba under hårda ackord och utsattes för hot från arbetsgivaren Niklas Gotthardsson på Skogsnicke AB.
– Det är ju ren människohandel vi pratar om här, sade Tommy Andersson, avtalssekreterare GS-facket då.
Programmet väckte mycket känslor och redan dagen efter Uppdrag gransknings reportage började facket och arbetsgivarorganisationen SLA förhandla om kameruniernas löner. Bilden spreds snabbt att de skulle få sina pengar.
Men i mars kunde Uppdrag granskning i sin uppföljning visa att det inte blev några pengar att tala om för de tidigare skogsarbetarna. Summan som facket och SLA kom överens om blev knappt 10 000 kronor var. För de flesta försvann uppåt två månadslöner, för många mycket mer. Pengar som motsvarar årslöner i Kamerun.
Efter programmet var det många upprörda som hörde av sig till redaktionen och ville hjälpa kamerunierna. Och när Aftonbladet och Palmecentret startade sina insamlingar strömmade pengarna in. På en knapp månad har man samlat in nästan 1.7 miljoner kronor.
– Vi är glada över det gensvar insamlingen har fått och vi vet att skogsarbetarna vill tacka alla som deltagit. Det är dock viktigt att poängtera att detta tyvärr inte räcker. Vi som är positiva till arbetskraftsinvandring måste kräva att svensk lagstiftning ändras så att den förhindrar att arbetsgivare kan lura utländska arbetstagare, säger Jens Orback, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center i ett pressmeddelande.
Dessutom har Svenska kyrkan och Westra Wermlands Sparbank tillsammans samlat in nästan en miljon kronor, enligt sajten kamerunier.se. Sammanlagt är alla insamlingarna uppe i 2.6 miljoner kronor.
Samtliga av gästarbetarna som kom för att jobba åt Skogsnicke AB hade skuldsatt sig i sitt hemland för att kunna åka till Sverige. De flesta av kamerunierna är ännu kvar i Sverige. Utan pengar till skulderna har de inte vågat åka hem.