Christer Tessman, gruppchef brottsoffer- och personsäkerhet vid Stockholmspolisen, har räknat på hur många av de som avslutat avhopparprogrammet under de senaste två åren som lyckats lämna kriminaliteten.
– Man har studerat, man har blivit av med sin drogproblematik och man har återanpassat sig till ett samhälle, säger han.
Se reportaget: Avhopparna i SVT Play
Kostnad: Cirka 60 miljoner kronor
De 101 som deltagit i avhopparprogrammet mellan juni 2021 – september 2022 har kostat skattebetalarna uppskattningsvis 60 miljoner kronor, om man utgår från en dygnskostnad på 3 000 kronor. De som lyckats har varit i programmet i snitt 1,5 år. De som misslyckas i snitt tre månader.
Är det värt det?
– Ja, nationalekonomerna räknar med en samhällskostnad på 75 miljoner för en dödsskjutning. Och vi får inte glömma det mänskliga lidandet. Det är många som blir drabbade av en dödsskjutning, säger Christer Tessman, gruppchef brottsoffer- och personsäkerhet vid polisen i Stockholm.
”Är för kriminell”
Men alla lyckas inte lämna. ”Khaled”, som egentligen heter något annat, blir under sin tid i avhopparprogrammet misstänkt för en rad olika brott. Grov olovlig körning, narkotikabrott och penningtvätt. Projekt X, där ”Khaled” är placerad, uppger att de rapporterar alla som återfaller i brottslighet till uppdragsgivaren, i det här fallet socialtjänsten i Malmö. Under arbetet med Uppdrag gransknings reportage ”Avhopparna” förlorar ”Khaled” sin plats i programmet.
– De tycker att jag är för kriminell för att de ska kunna hjälpa mig. De sa det rakt av till mig.
”För mig finns det ingen utväg – hör avhoppare ”Khaled” i klippet ovan.
Avhopparprogrammet i Stockholm
Mellan juni 2020 – september 2022 har 234 personer varit inskrivna i ett avhopparprogram i Stockholm.
101 personer har avslutat sina placeringar. 25 avhopp klassas enligt polisens bedömning som lyckade. I snitt har de varit inskrivna i programmet i 18 månader.
De 76 personer som inte lyckats att lämna kriminaliteten har i snitt varit i avhopparverksamheten under tre månader.