Avhopparbranschen har fått kritik från flera håll för att vara oreglerad och sakna kontrollfunktioner. En bild som delas av regeringens särskilda utredare, Stefan Strömberg.
– Det finns ingen tillsyn, och det finns inga uppställda krav egentligen på det från statsmakterna. Och det betyder att man inte vet vad de bedriver för verksamhet.
Se reportaget: Avhopparna i SVT Play
Uppgifter om falska mötesrapporter
”Omed”, som egentligen heter något annat, placerades av Huddinge kommun hos avhopparföretaget Catena när han ville lämna gängkriminaliteten. Till en början fungerade det bra, berättar han.
– Några enstaka coacher var exemplariska.
Men efter ett tag blev det sämre. Vissa coacher avbokade möten och bad honom ljuga om var och när de träffats och falska mötesrapporter skrevs.
– Det gjorde att jag kunde fortsätta leva egentligen som jag gjorde tidigare. Tanken var ju att jag skulle få hjälp med att bryta min kriminella livsstil och jag har kunnat fortsätta på det med stöd från dem till och med, säger ”Omed”.
Catenas svar: “Inte gått att utreda”
Ansvariga för avhopparprogrammet, företaget Catena, menar att uppgifterna om fejkade möten “inte gått att utreda vidare” eftersom “Omed” inte velat uppge några namn eller polisanmäla. ”Omed” menar att han även fick pengar swishade till sig av anställda på Catena och att dessa pengar gick till att köpa droger. Catena svarar att de inte har något swishkonto och att om någon får kontanter ska kvitto uppvisas på vad som köpts.
Uppdragsgivaren, socialförvaltningen i Huddinge, vill inte kommentera enskilda utförare men de ser mycket allvarligt på om någon misskött sig, skriver de till Uppdrag granskning.
Se hela Uppdrag gransknings reportage ”Avhopparna” i SVT Play.