Grävtjänst i Götene AB fick uppdrag utan offentlig upphandling. Foto: svt

Kommunen struntade i upphandling – svågern fick jobbet

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Tvärtemot vad svensk lag föreskriver så struntade Götene kommun i att göra någon offentlig upphandling för arbeten på Medeltidens värld. Istället fick kommunstyrelseordförandens svåger jobb för nio miljoner kronor.

Medeltidsparken i Götene var tänkt att bli en riktig turistmagnet som skulle sätta kommunen på kartan och dra in bra med pengar. Så blev det inte.

De sju miljoner som parken skulle kostat enligt den första kalkylen har vuxit. Invånarna i den lilla kommunen har enligt Uppdrag gransknings beräkningar idag betalat en bit över 100 miljoner – för en park som inte ens hållit öppet det senaste året.

UG – Götene kommun

Men alla förlorade inte pengar på bygget. Ett bolag, Grävtjänst i Götene AB, tjänade stora pengar på arbeten relaterade till Medeltidens värld – utan att någon offentlig upphandling gjordes.

Bo Bergsten var dåvarande ordförande för Kommunstyrelsen och det var han som var ansvarig för att affärerna runt parken sköttes på ett korrekt sätt. Han erkänner att man medvetet struntade i att göra en offentlig upphandling.

– Nej, vi har ju aldrig ställt det kravet på bolaget. Man använder sig inte av offentliga upphandlingar, säger Bo Bergsten till Uppdrag gransknings reporter Sophia Djiobaridis.

Men då bryter ni ju mot svensk lag?

– Vid det tillfället så var det ju på det sättet att det var många av de här upplevelsebolagen som inte hade en offentlig upphandling. Det har ju skärpts under resans gång, säger Bo Bergsten.

Lagen 2008 när detta hände är ju densamma som den lag vi har idag?

– Tillämpningen av den har blivit hårdare än vad den var då, säger Bo Bergsten.

Men att lagen skulle sett annorlunda ut 2008 när Medeltidens värld bildades är inte sant. Och enligt konkurrensverket fanns det inget undantag för ett bolag som Medeltidens värld.

Bolaget Grävtjänst i Götene AB, som tjänat nära nio miljoner kronor på Medeltidens värld, ägdes dessutom av personer i kommunstyrelseordförandens direkta närhet.

– Det är ju alltså så att min fru och dom tidigare ägarna utav det här bolaget,  dom är syskon, säger Bo Bergsten.

Vad är dom till dig då, ägarna?

– Ägarna, dom är bröder till min fru – dom är mina svågrar.

Om inte detta är svågerpolitik så vet jag inte vad det är?

– Jag har inte någon vinning av det här. Det är ju en typisk konspirationsteori, alltså det är någon som har planterat den teorin nånstans, säger Bo Bergsten.

Men det är ju dina släktingar, det är ju ingen som har planterat det?

– Vad ska jag kunna göra åt det? Jag kan inte avsäga mig att vi faktiskt är släkt – hur skulle jag kunna göra det?

Man upphandlar?

– Ja, det är, det är en bra ide, säger Bo Bergsten.

Reporter: Sophia Djiobaridis

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Götene kommun

Mer i ämnet