Uppdrag granskning publicerade i april en granskning av kopplingarna mellan kommunstyrelsens dåvarande ordförande Ibrahim Khalifa (S) samt en lokal entreprenör och partivän, Ismet Karademir. Reaktionerna i kommunen blev starka.
– Alla som hörde av sig var oerhört upprörda över att det var på det här sättet i Sigtuna kommun, berättar Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande sedan den 21 september i år.
Avhysning stoppades
I fokus stod bland annat en gammal klubbstuga i stadsdelen Valsta med kopplingar till Ismet Karademir. Såväl polisen som kommunens säkerhetschef menade att den skapade otrygghet i området. Men ett beslut om att avhysa de som håller till i stugan förra sommaren stoppades i sista stund – efter ett initiativ från kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S).
Dessutom vittnade Anna Kalles (S), tidigare vice ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna, om hur en pizzeria i Valsta Centrum enligt detaljplanen från 2012 ska bort, men hur ägaren Ismet Karademir, sagt att han blivit lovad av kommunstyrelsens ordförande att pizzerian ska få stå kvar. Ibrahim Khalifa (S) nekade till att han skulle ha gett ett sådant löfte. Efter programmet blev Anna Kalles översköljd av reaktioner.
– Jag blev förvånad att det var så massivt. Folk har kommit fram till mig på gatan, när jag gått i affären, jag har fått mejl, jag läste kommentarer på sociala medier. Jag är väldigt tacksam för det stödet jag har fått.
Moderatledd koalition styr
Kort efter programmet hoppade Liberalerna och Miljöpartiet av koalitionen med Socialdemokraterna och sedan den 21 september i år har kommunen ett nytt politiskt styre: en moderatledd koalition med sex partier.
– Min upplevelse är att vi varken har stöd hos kommuninvånarna just nu och uppenbart heller inte hos andra partier. Det är ingen som vill samarbeta med oss, säger Anna Kalles.
Efter sommaren gjordes en extern revision av de ärenden som togs upp i programmet. Revisorerna skriver bland annat att kommunen måste bli mer transparent och tydliggöra den kommunala beslutsprocessen. Man riktar kritik mot att den inte är ändamålsenlig och att beslut inte har dokumenterats.
I fallet med klubbstugan har inte kommunstyrelsens ordförande följt de gällande riktlinjerna. Ibrahim Khalifa (S), som fått förnyat förtroende inom Socialdemokraterna i rollen som oppositionsråd, menar att rapporten trots allt friar honom från misstankarna om vänskapskorruption.
– Man är ju alltid lite självkritisk, fanns det något som jag hade kunnat göra annorlunda? Det fanns ju inte, det som påstås i programmet, att det skulle ha funnits kompiskorruption eller liknande, det fanns ingen vänskapskorruption.
Backar inte från kritiken
Men varken Olov Holst (M), eller Anna Kalles backar från sin kritik efter programmet. Enligt Holst är det ställt utom allt tvivel att det funnits osunda kopplingar mellan enskilda näringsidkare och socialdemokraterna.
– Det finns alldeles för många indicier. Jag har också fått personliga vittnesmål från personer som har bekräftat det här, hävdar han.
Enligt Khalifa handlar det bara om lösa påståenden.
– Alla har ju också haft möjligheten att lägga fram någon typ av bevisning. Det har man inte gjort. Däremot tycker jag man ska vara självkritisk och jobba bättre med dokumentation och underlag så att man får bort de här möjligheterna till påståenden, säger han.
Klubbstugan brann ner
I somras brann klubbstugan ner till grunden. En förundersökning om misstänkt mordbrand inleddes, men är nedlagd. De som höll till i stugan och spelade kort har nu flyttat in i Valsta Centrum i stället. En utveckling som kommunens säkerhetschef Thomas Mileborn förvisso inte välkomnar, men i övrigt är han nöjd med vad som hänt i kommunen under året som gått.
– Ur min synvinkel som säkerhetschef så skulle jag säga att det i stort sett bara varit positivt.
För Anna Kalles del har hennes medverkan i programmet fått långtgående konsekvenser. Hon säger att hon uppmanades av partiet att lämna sina uppdrag. Och hon har nu beslutat sig för att lämna det Socialdemokratiska partiet.
Kritiserades för medverkan i UG
– Efter att jag var med i Uppdrag granskning så har jag fått kritik internt för att jag ställde upp på en intervju. För mig fungerar inte det. Så jag kan inte vara del i ett sådant parti, säger hon.
Från Socialdemokraterna lokalt förnekar man att man skulle ha uppmanat Anna Kalles att lämna sina uppdrag.
Ismet Karademir nekar till att han skulle ha fått några gentjänster eller förmåner i kommunen och anser sig snarast missgynnad i fallet med pizzerian eftersom han bara fått tillfälliga bygglov. Han skriver i ett mejl till Uppdrag granskning att han dessutom anser att de uppgiftslämnarna haft egen vinning i att smutskasta honom.