Flera brev som skickats till kommunen, både från sjukhuschefen och Björn Ulvaeus, har i själva verket skrivits av Harald Hjalmarsson (M) eller på uppdrag av honom. Foto: SVT/Karin Hertz

Lobbykampanjen för flygplatsen drevs i hemlighet inifrån kommunhuset

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

När andra kommuner lägger ner valde Västervik att satsa tio miljoner av kommunens skattepengar på sin flygplats. Utåt sett var satsningen resultatet av en intensiv lobbykampanj från Björn Ulvaeus, det lokala näringslivet och landstinget. Men Uppdrag granskning kan avslöja att kampanjen i hemlighet regisserades inifrån kommunhuset – av bland annat oppositionsrådet Harald Hjalmarsson (M).

Västerviks flygplats hade en bana som var 800 meter lång och i dåligt skick, men hösten 2017 rullades ny asfalt ut. Västerviks lilla flygplats förlängdes till knappt 1 200 meter till en kostnad av drygt 30 000 kronor metern.

Satsningen ser ut att vara resultatet av ett mycket framgångsrikt lobbyarbete från landstinget, det lokala näringslivet och inte minst Björn Ulvaeus. Men det ska visa sig att kampanjen i hemlighet regisserades inifrån kommunhuset.

Kommungranskarna i Västervik

”En väldigt avgörande faktor”

Ett särskilt argument dyker upp sent i debatten och får många politiker att svänga i frågan: ambulansflyg.

– Det kom in sent, sent i själva ärendehanteringen och det vart en väldigt avgörande faktor, säger Tomas Kronståhl (S), kommunstyrelsens ordförande.

Till och med det viktigaste argumentet?

– Utan tvekan.

Undertecknat av sjukhuschefen

Kort innan kommunfullmäktige ska ta ställning till frågan 2016 blir utbyggnaden av flygplatsen i första hand en fråga om Västerviks sjukhus förmåga att rädda liv. Politikerna beslutar att skjuta till totalt åtta miljoner kronor för att förbättra sjukhusets möjligheter till snabba transporter.

Grunden är bland annat ett brev från landstinget till kommunstyrelsen, undertecknat sjukhuschefen för Västerviks sjukhus, Henrik Holmberg. I brevet lyfts behovet av snabba transporter för Västerviks sjukhus och fördelen av att kunna använda Västerviks flygplats för ambulansflyg.

Men i sms- och mejlkorrespondens ser vi att formuleringarna och initiativet ursprungligen kommer från kommunen.

– Vi hade säkert någon kontakt, om det var på Willys eller om det var på Hemköp eller om det var på något av våra möten så tänker jag att jag bad säkert Harald att skriva, hur tänker du att en sådan text ska se ut, säger Henrik Holmberg, sjukhuschef.

Skrev av kommunpolitikern

Brevet, undertecknat sjukhuschefen, hamnar på politikernas bord. Men i själva verket är det i det närmaste ordagrant, och förutom en mening, skrivet av kommunstyrelsens dåvarande ordförande Harald Hjalmarsson.

Du beställer en skrivelse från landstinget?

– Nej. I det här fallet har det varit en lång diskussion. Naturligtvis så är det sjukhuschefen som avgör om det är någonting som han kan stå bakom eller inte, säger Harald Hjalmarsson (M).

Det är fler delar av den framgångsrika lobbykampanjen som har dirigerats inifrån kommunhuset. Harald Hjalmarsson (M) har både i rollen som kommunstyrelsens ordförande och oppositionsråd, tillsammans med två av de tyngsta tjänstemännen, i hemlighet hållit i trådarna.

Skrev även debattartikel

När vi tittar närmare på ett brev som Björn Ulvaeus skickade till kommunen i slutet av 2014, där han vädjar om en förlängning av landningsbanan, upptäcker vi i kommunens mejlväxling att det inte är skrivet av Ulvaeus utan av den dåvarande kommundirektören Carl-Magnus Mårheden. På uppdrag av Harald Hjalmarsson (M) har han författat brevet i Ulvaeus namn.

Också en debattartikel i lokaltidningen av fyra tunga näringslivsföreträdare med titeln ”Bygg ut flygplatsen nu”, kommer ursprungligen från Harald Hjalmarsson.

Ni ger alltså er själva i uppdrag att agera mer eller mindre?

– Nej. Har man ett möte där man diskuterar hur allvarligt det är med flygplatsen och vilka konsekvenserna vid en eventuell nedläggning skulle kunna vara och de här personerna frågar kan vi få hjälp att skriva något kort och sätta in i tidningen. Och i det här fallet så var kommundirektören behjälplig, säger Harald Hjalmarsson.

Tror du folk vet att det är så det funkar? När man ser en debattartikel i tidningen?

– Jag tror att de utgår ifrån att vi har en god dialog med näringslivet i kommunen från kommunledningens sida, det tror jag.

”Det beklagar jag hårt”

Men att det var Harald Hjalmarsson som låg bakom näringslivstopparnas artikel i lokaltidningen kommer som en överraskning för kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S).

– Jag som kommunstyrelsens ordförande, eller Harald som oppositionsråd, kan ju inte springa omkring här och ge order till tjänstemännen, hej vilt i huset, utan det måste ju vara en process som funkar, ett led om hur vi ska styra. Och det upplever jag ju verkligen att vi har nu, hävdar Tomas Kronståhl (S).

Men om man tittar på detta, man undrar ju vem är det egentligen som styr i den här kommunen?

– Ja, det undrar ju jag med då. Och det beklagar jag hårt, säger Tomas Kronståhl (S).

I kommunens externa granskning som sätts igång efter att Uppdrag granskning börjat granska kommunen kallas Harald Hjalmarssons och den tidigare kommundirektörens agerande för olämpligt, men det står att det troligen inte är brottsligt.

Man skriver avslutningsvis att det är viktigt att finns en tydlig arbetsfördelning mellan tjänstemän och den politiska ledningen, för att undvika att liknande situationer uppstår.

Uppdrag gransknings Kommungranskarna granskar Västerviks kommun i ett reportage i två delar. Den andra delen sänds klockan 20 i SVT1 och SVT Play onsdagen den 21 mars 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommungranskarna i Västervik

Mer i ämnet