• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Genom hörsnäckor och gömda mobiltelefoner fick deltagare i högskoleprovet de rätta svaren rakt in i örat. Foto: SVT/TT

Man döms för fusk på högskoleprovet i unik dom

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För första gången fälls en person för fusk på högskoleprovet. Den åtalade, en man i 20-årsåldern, har vid provet använt otillåtna hjälpmedel, slår Svea hovrätt fast i domen.

Domen är den första i sitt slag i Sverige att fälla någon för fusk på högskoleprovet.

Tingsrätten valde att fria mannen eftersom man ansåg att bevisningen inte var tillräcklig, och senare kom mannen att erkänna för SVT Dold, numera en del av Uppdrag granskning, att han betalat för att fuska på högskoleprovet.

Högskoleprovsfusket

Döms till böter

Till skillnad från tingsrätten kommer hovrätten fram till att den åtalade mannen bevisligen använt sig av otillåtna hjälpmedel. Mannen, i 20-årsåldern, fälls därmed för så kallad osann försäkran i samband med provtillfället hösten 2016. Han döms till 50 dagsböter.

Gillrade fälla under provtillfället

Ett år efter att SVT Dold avslöjat fusket gillrade Universitets- och högskolerådet, UHR, en fälla under ett provtillfälle.

UHR valde att göra så att frågorna under sista delprovet, kom i olika ordning beroende på vilken skola man gjorde provet på. Det innebar att det som blev den rätta raden på en skola – var helt fel på en annan skola.

Inte ensam om att fuska

Mannen som åtalats är den första att fällas för fusk, men UHR polisanmälde och stängde av totalt 51 personer för fusk i samband med fällan. Samtliga hade svarsmönster där de fick toppresultat på alla delar, förutom den delen där frågorna slumpades.

Se SVT Dolds granskning av Högskoleprovet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet