• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stampen expanderade med lånade pengar. Enligt planerna skulle omsättningen dubblas från 2007 till 2012, men det gick inte som tänkt. Aktieutdelningarna fortsatte dock. Foto: SVT

Plockade ut en kvarts miljard

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Trots att Stampen gick sämre än väntat plockade familjen Hjörne och de andra ägarna ut drygt en kvarts miljard kronor i aktieutdelning.

Tidningskoncernen Stampen bestämde sig för tio år sedan för att bli en storspelare på den svenska mediemarknaden. Tanken var att äga många tidningar runtom i landet för att få olika typer av stordrifts- och samordningsvinster. Stampen köper inledningsvis bland annat VLT och Centertidningarna, men expansionen fortsätter. Några år senare äger företaget över 100 företag, och är en av de största tidningskoncernerna i Sverige.

– Det fanns en väldig framtidstro och man skulle bygga nånting, man hade byggt något stort och så skulle man bygga något som var ännu större, säger Sten Sjögren, som var arbetstagarrepresentant i Stampens styrelse mellan 2006 och 2012.

UG – Tidningsspelet

Men Stampens expansion sker till stor del med lånade pengar. På vägen stiger lånen till långt över en miljard. Och när banken kräver att skuldberget ska minska med 600 miljoner, så är krisen på Stampen ett faktum.

”Borde ha skött ekonomin bättre”

Frida Winter, fotograf på Göteborgs-Posten, Stampens flaggskepp, är en av dem som drabbas av krisen. Hon sägs upp från sin tjänst när tidningen ska minska antalet fotografer.

– De borde ha skött ekonomin bättre. De behövde inte springa och köpa upp liksom varenda tidning i Västsverige utan att ha pengar på fickan. Man har försökt bygga ett imperium känns det som, och det är säkert bra för vissa, men jag är en av dem som det inte har gynnat, säger hon.

Enligt planerna ska omsättningen dubblas från 2007 till 2012, men det går inte som tänkt. På bolagsstämmorna fortsätter man dock att besluta om aktieutdelningar till familjen Hjörne och de andra aktieägarna. Uppdrag gransknings genomgång visar att bolaget 2005-2013 beslutat om aktieutdelningar på drygt en kvarts miljard kronor de senaste åren. Peter Hjörne anser att aktieutdelningarna legat på en rimlig nivå.

– Vi tog inte ut någon utdelning för 2013 och vi kommer inte att dela ut någonting för 2014. Men sedan har vi kritiserats för de tidigare aktieutdelningarna, och jag kan förstå det för det är nominellt stora belopp. Men om vi inte har aktieutdelningar så lär vi inte få behålla de ägare som finns och inte heller locka några nya.

Reporter: Stannar du bara för pengarna menar du?

– Nej, jag sitter inte primärt för pengarna och jag sitter primärt för verksamhetens skull, men jag är inte främmande för att investeringen måste löna sig. Jag kan ju inte riskera det kapital vi har varit med att bygga upp under 90 år utan att få någon riskpremie.

Anser inte att bolaget befinner sig i kris

Förutom aktieutdelningarna så kostade chefer och styrelseledamöter koncernen drygt 800 miljoner kronor mellan åren 2005 och 2013. Det är lika mycket pengar som bolaget redovisade i rörelseresultat under samma period, något som upprör uppsagda Frida Winter.

– Jag kan inte förstå att de kan med. De sparkar ut folk, och gör en mycket sämre produkt, och så roffar man åt sig, man plundrar företaget samtidigt. Att man inte har någon som helst känsla för att det kanske inte är lämpligt att göra såhär.

Stampens vd Martin Alsander anser att bolaget inte befinner sig i kris i nuläget, och att företaget hämtat sig sedan bankens besked om att kräva tillbaka 600 miljoner kronor.

– Det har varit ett tufft år men också ett framgångsrikt år på många sätt och vis. När jag tillträdde hade vi en väldigt låg operativ vinst. Jag tror vi tjänade 70 miljoner kronor 2013 och vi hade samtidigt ett banklån på en miljard. Men vi satte snabbt ihop en bra handlingsplan som vi jobbat utefter, säger han.

Och han framhåller att konkurs aldrig har varit aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Tidningsspelet

Mer i ämnet