– När jag skulle hem på kvällen så ville jag inte åka själv för då kändes det som om personen skulle vänta på mig och ta mig, säger Elin. Foto: SVT/montage

Polisen lyckades spåra våldtäktshoten

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Efter våldtäktshoten vågade 12-åriga Elin inte gå själv till skolan och hon tittade sig ständigt över axeln. När hon fick veta vem avsändaren var kom chocken.

Hon sitter ensam i hörnsoffan i vardagsrummet med sin telefon när det första meddelandet kommer. Klockan är runt 20 och februarimörkret har lagt sig utanför lägenhetens fönster. Det börjar med en anonym kommentar på sajten Ask.fm. ”Jävla fittunge.”  

Elin svarar på kommentaren och inleder en konversation med den anonyma avsändaren i chattappen Kik. ”Vad har jag gjort dig?” frågar Elin. ”… jag stalkar dig varje dag!!” svarar personen.  

UG – #Hatet

Elin är 12 år gammal och bor i en mellanstor svensk stad tillsammans med sin syster, mamma och pappa. Hon förstår inte alla ord som personen skriver till henne. ”Vad är stalkar?” skriver hon. ”Så efter du är” får hon till svar.

”Trodde att det var en gubbe”

– Det var det elakaste jag har fått på internet. Efter att personen skrev ”jag ska stalka dig” trodde jag att det var en gubbe, det kändes som det inombords. Vad äckligt tänkte jag, vem gör sånt? Och så blev jag jätterädd.

I ett annat rum i lägenheten sitter resten av familjen och tittar på tv. Plötsligt hör de snyftningar. De ropar på Elin som går in till de andra.

– Hon kom in och var helt förtvivlad och såg jätterädd ut och tårarna rann på henne. Och så visade hon telefonen, säger Elins mamma.

”VI SKA FAN HA SEX NU!!”

”JAG SKA FUCKING VÅLTA DIG”

”VET ALTING OM DIG”

”VET ALLTID VART DU KOMMER ATT VARA”

Fortsatte konversationen

– Vi blev helt förfärade över innehållet, såklart. Man började nästan titta ut genom fönstret, säger Elins mamma.

– En ung galen man tänkte jag, det var min första tanke, säger pappan.

Efter att Elins föräldrar läst konversationen kommer familjen överens om att Elins pappa ska fortsätta konversationen med gärningsmannen och utge sig för att vara Elin. ”Vem är du??” frågar han. ”En man vafan tror du” blir svaret. Pappan frågar efter personens telefonnummer och får också ett nummer, men det visar sig gå till en person som inte har någonting med saken att göra.

Dagen efter går Elin till skolan som vanligt.

– Men jag ville inte gå själv till skolan, jag kollade runt mig hela tiden och jag kunde inte vara normal. När jag skulle hem på kvällen så ville jag inte åka själv för då kändes det som om personen skulle vänta på mig och ta mig, säger hon.

Hoten påverkade Elin

Resten av familjen märker hur hoten påverkar Elin. 

– Du tänkte på det på kvällarna när du skulle sova. Du pratade om det en hel del. Du sprang ju hem från skolan, säger Elins pappa.

Elin känner sig otrygg och orolig, och familjen bestämmer sig för att gå vidare med det som hänt.

– Jag tänkte, detta kan inte vara okej. Vi borde anmäla det. Det är så lätt att ha överseende och förminska sådana här saker, men det här ställde ju till problem. Och vi blev själva rädda. Vi visste ju inte om det var en 15-åring, en 20-åring eller en gammal gubbe, säger mamman.

Polisanmälde kommentarerna

Efter anmälan hamnar ärendet hos en polis med erfarenhet av hot och kränkningar på nätet.

– Kommentarerna var skrivna på forumet Kik. Och här finns ett bekymmer eftersom de sällan lämnar ut information. Men jag åkte hem till familjen för att ställa frågan om konversationen också skett någon annanstans, säger utredaren.

Eftersom Elin fick den första kommentaren i appen Ask.fm förbättrade det polisens möjligheter, enligt utredaren. Sedan i våras har den svenska polisen en överenskommelse med Ask.fm om att information ska lämnas ut när en utredning pågår. Den här gången besvarar Ask.fm polisens begäran inom 24 timmar, och med hjälp av två IP-nummer lyckas polisen få fram två olika adresser.

När utredaren återvänder till familjen och visar de två namn som han har fått fram för Elin är det namn hon känner igen.

– Jag blev chockad och tänkte – va, kan det vara dem?

”Var en jättestor chock”

Det som familjen får reda på är att det är två 12-åriga flickor som ligger bakom våldtäktshoten och kränkningarna, två bekanta till Elin. En av flickorna träffar Elin på fritiden eftersom de spelar samma sport.

– Jag tänkte åh nej, varför måste det vara hon? Vad hemskt, för vi visste ju vad som väntade. Jag fick ångest för att polisen skulle hämta in dem för förhör, att den familjen skulle utsättas för den verkligheten. Det tyckte jag var jobbigt. Det var en jättestor chock. Hade jag vetat att det var den tjejen så hade jag ringt upp de föräldrarna och rett ut det, säger Elins mamma.

Flickorna kallas till förhör tillsammans med sina föräldrar och berättar då de vad de har gjort. Utredaren förklarar varför det var 12-åringarna i respektive familj som misstänktes. 

– Jag visste att målsäganden var 12 år och ofta är gärningsmännen i samma ålder. Jag hittade 12-åringar i båda familjerna och där knöts de in, säger han.

Trots att flickorna erkänner läggs ärendet ned och skickas vidare till de sociala myndigheterna, eftersom de inte är straffmyndiga.

– Det hade varit enklare om det hade varit en stor, stygg varg. Att det var något elakt. Det här är liksom bara tragiskt. För det hade kunnat vara vem som helst, säger Elins mamma.

Polisen inte förvånad

Den utredande polisen blev inte förvånad när han fick reda på vem det var som skickat hoten. Han beskriver att det som inträffat följer ett mönster.

– Jag träffar ofta ungdomar och de visar sina flöden. Det här är vardagsmat. För de här flickorna är det en lek. Deras förklaring är att de inte hade någonting att göra. De slumpade fram en person och skulle skämta, och sedan eskalerade det, säger han.

Elins syster tycker att det märks på Elin att hon är mer osäker i dag.

– När någon tittar på henne så ser man att hon är räddare. Hon kan vilja byta plats om vi sitter på ett fik, hon tycker att det är obehagligt och hon tittar runt mycket. Det har jag märkt på Elin. 

Men själv säger Elin att den jobbiga känslan har försvunnit ganska mycket.

– I skolan tänker jag inte på det. Egentligen aldrig, förutom när jag ser dem. Då börjar jag tänka på det de har gjort, säger hon.

Elin heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – #Hatet

Mer i ämnet