Den spanska kuststaden Marbella har länge varit centrum för Europas narkotikahandel. Samtidigt är det en stad som i decennier lockat svenskar att flytta. Efter en våldsvåg 2018 på den spanska solkusten har de svenska kriminella nätverken stärkt sin position och närvaro i området och trenden är att de skaffar sig allt större makt.
“På samma nivå som de stora”
– Jag skulle säga att den svenska maffian är på samma nivå som till exempel brittisk eller nederländsk maffia. Till antalet är de färre men ledarna har lika stor makt, säger en spansk polisinspektör i Marbella som på grund av sitt arbete mot de kriminella nätverken vill vara anonym.
Han ser en stor skillnad mot för tio år sedan, då det knappt förekom några svenskar i de spanska polisutredningarna.
Flera svenska nätverk i Marbella kopplade till narkotikahandeln har de senaste åren varit av intresse för polisen, och nya utredningar pågår. Förutom gängkriminella handlar det också om etablerade svenska företagare i Marbella som utreds för penningtvätt med koppling till narkotikahandeln.
Villor för 50-100 miljoner kronor
Samtidigt som Marbella blivit en ny samlingspunkt för kriminella från Sverige fortsätter området att locka många svenskar. Mäklaren Jimmy Widén från Sollentuna, som säljer lyxfastigheter med prislappar på runt 50-100 miljoner kronor till välbärgade svenskar i Marbella, säger att kriminaliteten inte stör hans verksamhet. Han förvånas inte över utvecklingen.
– Oavsett vilket yrke man har, om man är kriminell eller mäklare så gillar man väl solen och att spela padel, säger han i serien “Marbella”.
Han tror att Marbella kommer att fortsätta växa och flera kändisar och influencers i sociala medier ger bilden av ett paradis.
– Det är så mycket enklare att jobba härifrån med att skapa content, säger influencern Victoria Eklund som menar att hon inte märker av de gängkonflikter det pratas om.
Ny bas på spanska solkusten
Men för svensk polis är bilden klar. Kriminella från flera svenska städer bor och verkar på den spanska solkusten. Där ägnar de sig åt narkotikahandel, ekonomisk brottslighet och även bedrägerier mot äldre.
– Den våldseskaleringen vi har vill ju inte de se i Spanien. Vi har ett dagligt utbyte med spansk polis och har nått flera operativa framgångar de senaste åren, säger Sofie Holmqvist, biträdande chef på NOA:s utredningsenhet.
Någon exakt siffra över hur många kriminellt aktiva svenskar som finns på spanska solkusten kan polisen inte ge. Men det handlar om 100-tals.
– Kanske inte tusen, men mer mot tusen än under tusen, säger polisen Stefan Larsson vid Nationella operativa avdelningen (NOA).