– Det går inte att utesluta att det blir några självmord som lyckas. Det går inte att räkna bort att ett antal kommer att skada sig i den vård de inte får nu. Så att programmet har åstadkommit skada. Och Växjö har överreagerat tycker jag på programmet. Man borde inte ha stängt ner det här direkt, säger han.
Efter Uppdrag gransknings avslöjanden om behandlingen av unga kvinnor med självskadebeteende är nu både verksamhetschefen och två läkare på Rättspsykiatrisk regionkliniken i Växjö polisanmälda av inspektionen för vård- och omsorg (IVO).
Trots det menar Sten Levander att läkarna inte gjort något fel.
– Det finns ingen lagreglering som kan täcka alla detaljer därför måste det vara så, säger han.
Det finns ingen lag som tillåter tvångsvård vid fysiska åkommor. Däremot finns det en lag som tillåter psykiatrisk tvångsvård. Enligt den lagen har läkare under vissa förutsättningar också rätt att ta till tvångsåtgärder. Men, bara de tvångsåtgärder som är beskrivna i lagtexten det vill säga bältning; isolering och tvångsmedicinering – ingenting annat.
IVO anser att rättspsykiatrin bröt mot lagen då de lät söva ner och gipsa en kvinnas armar mot hennes vilja. Och jurister på Socialstyrelsen och Malmö högskola är överens om den tolkningen – det kan aldrig vara lagligt att tvinga någon att gå med gipsade armar. Ingen av de utpekade i ledningen vill uttala sig om åtalsanmälan men Sten Levander vidhåller att gipsningarna var lagliga.
– Jag ifrågasätter inte hur lagen ser ut. Jag ifrågasätter tolkningen, säger Sten Levander.
Är du som psykiater bättre på att tolka lagen än jurister?
– Ja, faktiskt, därför att jag har både teoretisk kunskap och förtrogenhetskunskap, det har ju inte de, säger Sten Levander.
Sten Levander säger att läkare visst har rätt att tvinga förvirrade patienter även till kroppsliga behandlingar om patienten annars skulle riskera men för livet.
– Man är tvungen att göra det, säger han.
Att det kan vara tillåtet att göra kroppsliga ingrepp med tvång, är den uppfattningen utbredd inom läkarkåren? Tror man att det är lagligt?
– Ja, i den mån man gör det så tror man det. I den mån man inte gör det så skadar man patienter, det är bara att välja. Jag vill inte skada patienter därför att det ingår i läkareden som nummer ett: ”Primum est non nocere”; ”Det första är att inte skada”.
Men om du har fel och lagen tolkas rätt av Socialstyrelsen och Malmö högskola, hur tänker du då?
– Då tänker jag att då jävlar då får vi skjuta de jurister som skrivit den här lagen. Och må de brinna i helvetet sen, säger Sten Levander.