Vem som kan få ett bolån och hur mycket man kan låna är strikt reglerat av bankerna och staten. Men under flera år har det funnits aktörer som kunnat lura systemet och se till att du kan få till dig ett högre bolån än vad dina inkomster skulle tillåta.
– Det är ganska sofistikerat, det är genomtänkt och det är planerat, säger Thomas Forsberg, åklagare på riksenheten mot korruption som utrett flera fall av fusk med bolån.
SVT erbjuds hjälp att fuska
När Uppdrag granskning tar kontakt med Adam Farhoumand, en av landets mest kända mäklare, erbjuder han hjälp med att fuska sig till ett banklån. Allt genom ett upplägg där man synat bankernas kontroller.
Genom en egen kontakt på banken vet mäklaren och hans kumpan vad som krävs för att komma igenom kontrollsystemet.
Se hela granskningen: ”Bolånefusket i SVT Play”
Nyligen utreddes en härva där 77 personer fick oriktiga lån hos de flesta av de svenska storbankerna. Totalt handlar det om 118 miljoner kronor som lånats ut på felaktiga grunder. Låntagarna som fuskade till sig lånet och använde sedan pengarna till att köpa bostad – främst i Stockholm.
Bristande kontroll
Upplägget har upptäckts i flera andra härvor.
– Antingen sker det genom att det är ett äkta intyg där någon för att vara snäll intygar något som arbetsgivare. Men i många fall är det ju rena förfalskningar. Det här är saker som man oftast beställer av någon, säger Thomas Forsberg.
Men hur är det möjligt att det fungerar? Kollar inte bankerna?
– Bankerna har en princip som heter ”time to market”. Om inte besked om lånelöfte ges snabbt vänder sig kunderna till en annan bank. I de fall jag sett har banken inte hunnit kontrollera genom att ringa arbetsgivare eller på annat sätt få dokumentation.
Uppdrag granskning har sökt branschorganisationen Svenska Bankföreningen som företräder banker verksamma i Sverige, men de vill inte ställa upp på en intervju.