Hur fick ni idén till reportaget?
Vi har arbetat med frågor om massavlyssning och underrättelseverksamhet i över tio år och gjort flera tidigare reportage. När dokumenten som Edward Snowden gjort tillgängliga började publiceras sommaren 2013 insåg vi att det var ett unikt tillfälle att kunna undersöka hur det egentligen låg till med det hemliga avlyssningen i Sverige.
Hur arbetade ni?
Vi tog kontakt med allt och alla som varit engagerade i publiceringen av Snowden-dokumenten och efter ca fem månader fick vi möjlighet att analysera dokumenten på plats i Rio de Janeiro i Brasilien hos Glenn Greenwald, en av de två journalister som Snowden gett materialet till.
Vilka typer av källor använde ni?
Den främsta källan är de dokument som Snowden gjort tillgänglig, men sen har vi använt källor inom IT säkerhetssektorn och underrättelsevärlden för att kontrollera uppgifterna, förstå dem och sätta dem i rätt sammanhang.
Stötte ni på några problem?
Det enorma tryck som uppstod när Snowdens material började publiceras gjorde att det var mycket svårt att få kontakt med de två journalister som satt på materialet, men efter många försök lyckades det.
Det var också ett delvis mycket svårtytt material på grund av de många förkortningar och koder som NSA använder sig av. Här fick vi stödja oss på den massiva rapportering som redan gjorts där andra journalister lyckats fastställa vad som betydde vad i NSA dokumenten.
I materialet fanns också uppgifter som inte borde publiceras, namn på enskilda personer på FRA och NSA som inte var publikt kända, uppgifter som skulle kunna ha negativ påverkan på Sverige eller USA.s möjligheter att skydda sig och uppgifter om nu pågående operationer. Dessa maskade vi före publicering.
Vilka deltog i arbetet?
Sven Bergman, Joachim Dyfvermark, Fredrik Laurin från Uppdrag granskning gjorde researchen tillsammans med Glenn Greenwald och Ryan Gallagher. Magnus Persson och Ola Christofferson fotograferade och den sistnämnde redigerade reportaget, redaktör var Elisabeth Åsbrink.
Hur lång tid tog arbetet?
Vi arbetade med att få tillgång till materialet och att förstå det som fortlöpande publicerades efter att The Guardian publicerat de första artiklarna sommaren 2013. Från det att vi fått tillgång till materialet som rörde Sverige tog det ungefär en månad att göra research i Brasilien och Sverige samt producera reportaget.