Uppdrag gransknings reportrar Sven Bergman och Joachim Dyfvermark. Foto: Sofia Sabel / SVT

Så gjordes reportaget Kina-affären

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reportrarna Joachim Dyfvermark och Sven Bergman berättar hur de arbetade med reportaget Kina-affären och avslöjandet om de bulvanliknande uppläggen mellan FOI, KTH och kinesiska CAE.

Hur fick ni idén till reportaget?

Frågan om svenska organisationers affärer med diktaturer har varit aktuell i vårt team sedan granskningen av TeliaSoneras affärer i Uzbekistan. Vi fick i samband med den granskningen korn på att KTH, Kungliga tekniska högskolan, hade affärer med forskningsinstitut i Kina – som inte var kopplade till universitetsvälden.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Hur arbetade ni?

Klassisk research. Utdrag ur register, öppna samtal och intervjuer, bygga kontakter och förtroende. Vi rullade upp historien baklänges. Från den öppna fasaden på KTH, bakåt till FOI och FOI:s historia med CAE, Chinese Aeronautical Establishment.

Vilka typer av källor använde ni?

Dokument (mötesprotokoll, PM, beslutsunderlag med mera) från FOI och KTH, öppna och interna. Interna mejl från FOI/KTH. Öppna handlingar från UD, Försvarsdepartmentet, FMV (försvarets materielverk), ISP (Inspektionen för strategiska produkter), SAAB, Försvarsmakten.

Intervjuer, öppna och under källskydd. Facklitteratur om aerodynamik, stridsflyg och luftburna vapen och säkerhets- och utrikespolitik. Information från nätet och sökningar i historiska hemsidor (internetarkiv). Historiska bilder och videofiler.

Stötte ni på några problem?

Det fanns en alldeles kompakt ovilja att från början tala om affären med Kina. Det var på FOI mycket svårt att få ut dokumentation, myndigheten hänvisade till att det inte fanns mötesprotokoll och beslutsunderlag mm. Först efter att vi på andra vägar kunde få tag i dokument – och konfrontera FOI med dessa – så fick vi ut delar av materialet. Som man efterhand lyckats ”hitta”.

Eftersom hela konstruktionen varit dold, dvs att FOI gått genom KTH för att samarbeta med den kinesiska försvarsindustrin, fanns ett motstånd på FOI och KTH att tala om detta öppet.

Vilka deltog i arbetet?

Idén föddes hösten 2013 i arbetsgruppen Trojkan (Bergman, Dyfvermark & Laurin). En viss basresearch genomfördes då.

Våren 2014 drevs projektet av Sven Bergman & Joachim Dyfvermark. Ola Christoffersson var huvudfotograf och redigerare.

Hur lång tid tog arbetet?

Fem, sex månader. Projektet inleddes hösten 2013 men bara på halvfart, pausades och återupptogs på heltid mars 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet