Människor har satsat allt de har. Andra har lånat stora belopp. En person begick brott.
Den pensionerade bankmannen Kurt hävdar att han tillsammans med några andra har konton utomlands med många miljarder. Pengar som ska komma från lyckade valutaaffärer, markaffärer eller handel med obligationer.
Han hävdar att det hela tiden tillkommer avgifter som snabbt måste betalas för att avsluta kontona och föra över pengar till Sverige.
Det handlar om valutaavgifter, skatter och notifieringar – ibland på flera hundra tusen kronor.
Handlar om miljonbelopp
Uppdrag granskning har varit i kontakt med många av de personer som satsat pengar i den så kallade affären genom åren, flera av dem har fört över flera miljoner. De första insättningarna kom redan 2001 – och det pågår än i dag. Bara i år har flera personer satt in miljonbelopp.
En av de som satsat pengar är Jan, han kommer i kontakt med Kurt genom en gammal bekant.
– Det var ju de här smsen som kom, redovisningen om var affären låg någonstans. Man vädjar om att få in pengar, och sen på fredagarna ofta kom ett besked att “nu är pengarna betalda, nu är affären klar, på måndag kommer vi att börja dela vinsten”.
“Det är ofattbart”
Vid 43 tillfällen sätter Jan in pengar. När Uppdrag granskning träffar honom fortsätter smsen från Kurt att komma in.
– “Nu ska jag ha rätt när jag säger att nu är affären klar. ”Sedan igår, strax efter åtta på kvällen, så kom det här: ”Fy fan, det jag skrev till er stämde till idag klockan ett. Då fick jag info från en person att kursdifferensen på valutakonton hade bankerna missat att ta fram. Så vi ska själva ordna 100 000 och det ska betalas direkt i morgon bitti.“
Hur kan man vara så naiv så att man går in med så här mycket pengar?
– Ja, det frågan har jag också ställt många gånger. Det är ofattbart helt enkelt.
Vad har du för svar på det då? Hur kunde du göra det?
– Blåögd. Tro på människan. Alltså så skäms man ju för det här. Så är det bara.
Dog skuldsatt
Löftena från den pensionerade bankmannen har sett likdana ut i 20 års tid. Ingen av de som Uppdrag granskning varit i kontakt med har sett några pengar. Jan Olsson, bedrägeriexpert på polisen, tvekar inte när han får höra om “affären”.
– Det här följer investeringsbedrägeriernas upplägg till punkt och pricka, från a till ö. Det här tillvägagångssättet är ju modus operandi, skolbokens första sida. Det är så här det går till.
Under 40 år arbetade Kurt på Handelsbanken i Umeå, i början av historien med “affären” vände han sig till gamla kunder. Änkan till en företagare som satsade över fyra miljoner kronor berättar för Uppdrag granskning att Kurt utnyttjade förtroendet hennes man hade för honom.
Mannen satsade alla sina besparingar, när han dog för 10 år sedan lämnade han skulder efter sig.
– Jag tror att samtliga som har blivit lurade in i det här hade ett förtroende för honom för att han var just bankman. Man trodde på honom, berättar hon.
Kvinna döms till fängelse
2004 polisanmäls Kurt för misstänkt bedrägeri och förskingring, efter att “affären” uppmärksammats i tidningen Folkbladet ett år tidigare. Han har då lämnat Sverige och blir internationellt efterlyst. När han kommer tillbaka 2008 påbörjas en utredning som läggs ner kort därefter, bland annat på grund av preskription
Det går nu 10 år innan han dyker upp på nytt i offentligheten.
2018 får Kurt kontakt med en kvinna i Jokkmokk som arbetar som kanslist i Jokkmokks föreningsliv. Under några månader lyckas han övertyga kvinnan att satsa alla sina besparingar. Hon tar även stora lån och använder sin sambos pengar för att finansiera den så kallade affären.
När Kurt fortsätter att be om pengar beslutar sig kvinnan för att börja ta pengar från ett stort antal föreningar i Jokkmokk.
Hon polisanmäls, åtalas och döms 2019 till 1,5 års fängelse för trolöshet mot huvudman.
Polisanmäls för bedrägeri
Kvinnan polisanmäler Kurt för bedrägeri och en förundersökning startar – men läggs ner efter ett halvår. Det visar sig att inte en krona av pengarna från Jokkmokk har gått till Kurt, utan till en helt annan person.
Åklagare Andreas Nyberg var den som fattade beslut om att lägga ner förundersökningen.
Kan man inte göra sig skyldig till bedrägeri om man inte tar emot pengarna själv utan man låter nån annan i sitt ställe?
– Då kan man också göra sig skyldig till bedrägeri. Men det måste ju gå att utreda att den kopplingen finns. Vi utredde att pengarna inte hade gått till honom. Och vad vi såg i utredningen var, i enlighet med hans egna uppgifter, att han hade satsat en del pengar i nån form av investering som han ansåg var legitim.
Men du kan fortfarande inte idag säga till mig var pengarna tog vägen nånstans?
– Nej. Det kan jag inte.
“Jag har inte tjänat en enda spänn”
I förhör med polisen säger Kurt att han själv, tillsammans med sin familj, satsat 30 miljoner kronor i den så kallade affären. Bland annat hela sin tjänstepension från Handelsbanken på 14 miljoner kronor. Han pekar ut en annan person som huvudman, en man vid namn Mikael. Det ska vara hos honom alla pengarna, från bland andra Jan och kvinnan i Jokkmokk, hamnat.
När Kurt konfronteras av Uppdrag granskning säger han att alla som satsat i den så kallade affären kommer få tillbaka sina pengar när ”affären” går i lås.
– Du får söka upp min advokat och prata med honom. Jag har inte tjänat en enda spänn av det här.
Central roll i “affären”
Mannen som Kurt nämner i utredningen, Mikael, kommer från göteborgstrakten men flyttar 2003 till Karibien och ön Santa Lucia. Sedan dess saknas det uppgifter om honom i folkbokföringen.
Men Uppdrag granskning har hittat spår efter Mikael i andra dokument.
2015 upptäcker Skatteverket hundratals insättningar på totalt 15 miljoner från privatpersoner till hans svenska bankkonton, pengar som går att koppla till Kurt.
Och det visar sig att Mikael inte alls vistas utomlands, utan bor tillsammans med sin fru i ett samhälle utanför Göteborg. Han kör en exklusiv bil som är skriven på hans fru. Uppdrag granskning kan också visa att han har intressen i minst två gatukök och en restaurang. Alla ombyggda och nyöppnade.
Detta trots att han sedan ett par år tillbaka blev av med sin sjukpension och idag helt saknar inkomster.
Enligt Uppdrag gransknings kartläggning är det Mikael som hanterat stora delar av pengarna som bankmannen Kurt lyckas få människor att satsa.
“Ska jag dö utan att veta?”
Men var pengarna till slut tagit vägen finns det i dag inget svar på. En av de som undrar är Stefan Lybeck, en av många Umeåbor som investerat sina pengar.
– Jag skulle vilja veta rent fysiskt, finns de i ett bankfack eller finns de hos någon miljonär nere vid medelhavet, frågar han sig och fortsätter:
– Kennedymordet, Palmemordet, Kurts pengar. Det är samma dignitet. Ska jag dö utan att veta var de är? För jag inser ju jag kommer aldrig att få några pengar men jag skulle vilja ha svaren.
Jan Olsson, bedrägeriexpert på Polisen, har aldrig tidigare hört talats om ett så omfattande investeringsbedrägeri som detta.
– Det som också sticker ut är att det är svenskar som ligger bakom det. Det är väldigt ovanligt. Och om ni hittat att det är 100 miljoner som har försvunnit till de här spelarna, då är ju mörkertalet bra mycket större än så.
Uppdrag granskning har försökt få kontakt med Mikael, utan framgång.