• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två kycklingbröstfiléer i olka storlekar som visar en långsamtväxande sort och en snabbväxande. Till höger små levande kyckling i en anläggning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna som visar hur snabbt kycklingsorten Ross308 ökar i storlek. Foto: Landbrug och födevarer

Så snabbt växer kycklingen som säljs i Sverige – lever i 35 dagar

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den snabbväxande kycklingen Ross308 dominerar den svenska marknaden. Den är framavlad för att på kort tid få ut maximalt med kött och Uppdrag granskning kan visa hur det orsakar lidande för avelsdjuren. Flera länder har ställt om produktion och Sverige ligger efter menar forskare.

– Vi blir omkörda av andra länder, säger Jenny Yngvesson, lektor Sveriges lantbruksuniversitet.

Så snabbt växer den svenska kycklingen – se klippet ovan.

 Europeiska forskare har slagit larm till EU-kommissionen om de djurskyddsproblem som produktionen med kycklingsorten Ross308 innebär. Avelsdjuren, som producerar ägg, tvingas till strikta foderbegränsningar för att inte växa mer än vad kroppen håller för.  

– Min uppfattning är att det här förmodligen är det största djurskyddsproblemet vi har inom all djuruppfödning, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpingsuniversitet 

Satsar på långsamtväxande

Flera europeiska länder har ställt om och satsar på långsamtväxande raser som inte kräver foderrestriktioner. Företaget Norsk kylling, som står för drygt 30 procent av kycklingen i norska butiker, har gått över från Ross308 till en mer långsamtväxande sort. Något som de menar innebär stor skillnad för avelsdjuren. 

– Det är väldigt behagligt att kunna ge mer mat, och slippa restriktioner och få lugnare djur. Hackningsskador och sådana saker är ju inte ett problem, säger Tor-Inge Lien som är produktionschef på det norska företaget.

”Blivit omkörda” 

Även i Holland, Frankrike och Danmark har den långsamtväxande kycklingen tagit över en del av marknaden, men här i Sverige står långsamtväxande kycklingar endast för en procent. Branschorganisationen Svensk fågel har inga planer på att ställa om den svenska produktionen.  

– Jag ser inte att den ena rasen är bättre än den andra så länge de är hållbara och etiskt uppfödda, och sen måste man ju ta hänsyn till att konsumenterna ska klara av att betala, säger Maria Donis, vd Svensk fågel. 

Jenny Yngvesson lektor på SLU tycker att det är tråkigt att lantbrukarna inte uppmuntrats att försöka få lönsamhet i mer långsamtväxande raser.  

– Här har vi blivit omkörda. Jättetråkigt tycker jag. 

Se hela Uppdrag granskning –”Kycklingens pris” i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.