Då det uppdagades att FN-personal förgripit sig på barn i Centralafrikanska republiken fick Unicef i uppdrag att ge stöd till de som utsatts för övergrepp. Enligt organisationen fick barnen skydd, skolgång och tillsyn varje vecka, men då Uppdrag granskning sökte upp några av barnen visade det sig att flera av dem fortfarande levde på gatan.
Nu kommenterar Unicef i Nederländerna hanteringen av de barn som Uppdrag granskning intervjuat och medger att man misslyckats i att ge dem det stöd som utlovats. Det är första gången som organisationen erkänner att det funnits brister och utlåtandet kommer i samband med att Uppdrag gransknings reportage om FN och övergreppen visats i nederländsk tv, skriver The Guardian.
Har tidigare avvisat uppgifterna
Unicef har tidigare svarat avvisande på anklagelserna i reportaget, och framhållit att över 200 barn skrivits in i programmet som ska stödja de som utsatts för övergrepp av fredsbevarande personal. Enligt Uppdrag gransknings reporter Karin Mattisson är det bra – och på tiden – att Unicef medger brister.
– Barnen vi träffade hade drömmar om att få gå i skolan. Och samtidigt som Unicef påstod att de drabbade fick både skydd och tillgång till skola, så levde flera av dem på gatan. Om Unicefs uttalande ska ha något värde så måste det visa sig konkret för barnen, annars blir det bara tomma ord.
Enligt Unicef i Nederländerna har man i samband med sändningen av Uppdrag gransknings program vidtagit åtgärder för att hitta och hjälpa de barn som intervjuades i reportaget.
Uppdrag gransknings reportage FN och övergreppen har väckt stor internationell uppmärksamhet sedan granskningen sändes i mars 2017. Senare samma år vann granskningen det brittiska journalistpriset British Journalism Awards i kategorin Global Investigate.