Greve Alfons Mensdorff-Pouilly, den enda som åtalades i JAS-härvan Foto: SVT

Greven som sätter punkt för JAS-härvan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

För sex år sedan avslöjade Uppdrag granskning härvan runt JAS. Mutmisstankarna ledde till polisutredningar i åtta länder, som en efter en lades ner. Bara en enda person åtalades – en österrikisk greve. Uppdrag granskning har tagit del av det hemligstämplade utredningsmaterialet.

2007 kunde Uppdrag gransknings avslöja de dolda sidorna i exporten av det svenska stridsflygplanet JAS-39 Gripen. Det handlade om hemliga agenter, ett nätverk av mellanhänder, och miljarder i misstänkta mutor från brittiska BAE och svenska Saab.

Men trots att polisutredningar startades i åtta länder var det till slut bara en enda person som åtalades -  den österrikiske greven, Alfons Mensdorff-Pouilly.

Greven, en ättling till den gamla habsburgska kejsarfamiljen, beskrev sig själv som en enkel jordbrukare, som verkade i skuggan av sin fru, ministern Maria Rauch-Kallat.

Men genom ett hemligt nätverk av frontföretag slussades enorma summor till agenter – som i sin tur, enligt polisutredningarna, kunde flytta pengar vidare till politiker och maktpositioner. Mångmiljonbelopp gick på det sättet till Mensdorff i JAS-kampanjerna.

I det hemligstämplade materialet från utredningen, som Uppdrag granskning fått tag i, bekräftas på punkt efter punkt de tidigare avslöjandena i JAS-härvan.

Där framkommer också nya detaljer: Listor på hur många som skulle ha betalt i vilket land, anteckningar med kodnamn på mottagarna och mail som anger hur resväskor ska fyllas med pengar.

Men utredarna kunde inte visa vilka slutmottagarna av miljonerna var och Mensdorff friades därför nyligen på den allvarligare åtalspunkten om penningtvätt. Han fälldes endast på punkten om förfalskande av bevis.

Men journalisten, Martin Staudinger, på österrikiska tidningen Profil menar att det ändå var en principiellt viktig dom.

– Han dömdes inte i lagens mening, men det är en moralisk dom. Domaren sade i princip att, ”jag har inte tillräckligt med bevis för att fälla dig, men det hela stinker”, säger Martin Staudinger.

Han menar också att rättegången mot greven visade att det inte längre är fritt fram för vapenindustrin att bete sig hur som helst i sina affärer.

– Mensdorff släpptes fri men Saab och BAE kommer inte kunna flytta pengar lika lätt som tidigare. Det är en signal till vapenindustrin, säger Martin Staudinger.

Den österrikiske statsåklagaren – som menar att utredningen visar att JAS Gripen sålts med omfattande mutor – har överklagat den friande domen om penningvätt mot greve Mensdorff.

Uppdrag granskning har bett Saab om en intervju men de vill inte ställa upp.

Saab och BAE skickar istället skriftliga kommentarer:

Saab:

”Saab har en mycket sträng policy som reglerar våra affärer och affärsrelationer. Våra affärer sker under tuff konkurrens och ska alltid präglas av kvalitet och korrekthet. Allt annat strider mot vår egen strikta hållning och är helt oacceptabelt.”

BAE:

“We responded to allegations of corruption when they were first made many years ago and reached settlements with regulators who investigated them…”

“BAE Systems implemented an extensive and deep culture change, now in its fifth year, which has spanned the entire organisation.”

“Today, BAE Systems has amongst the most stringent anti-corruption and compliance standards…”

Reporter: Sven Bergman, Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark

Text: Magnus Johansson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.